Кооператив на Гуцульщині переробляє ягоди й гриби з лісу. Попит — шалений

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 26
Ви зараз переглядаєте Кооператив на Гуцульщині переробляє ягоди й гриби з лісу. Попит — шалений

В українських лісах з’являються перші гриби. Спочатку на заготівлю йдуть лисички, далі — решта. Тому СОК «Дари Гуцульщини» вже запускає свої потужності в роботу. Загалом грибний сезон триватиме аж до кінця осені.

Кооператив було створено 2015 року задля розвитку Путильської громади та заробітку її жителів. Спочатку місцеві займалися лише грибами, та згодом розширили асортимент і додали трав’яні збори й переробку ягід на джеми та соки.

«Ми вирішили об’єднати людей, які займаються заготівлею грибів, щоб спільно переробляти продукцію, створюючи додану вартість. За кошти ПРООН було закуплено деяке обладнання, решта капіталу — внески членів СОК, яких на сьогодні 35», — розповів AgroPortal.ua під час «Львівського ярмарку смаку» голова правління кооперативу Сергій Терен.

Він зазначає, що діяльність об’єднання є дуже вигідною для мешканців гірських сіл. За один день родина може заробити від 3 до 10 тис. грн, і ні на які заробітки не потрібно їхати. 

Торік усю продукцію СОК «Дари Гуцульщини» було сертифіковано «Органік Стандарт», і сьогодні її можна придбати як у великих торговельних мережах і регіональних магазинах, так і за кордоном.

Найбільший попит серед споживачів мають лисички та білі гриби, далі йдуть опеньки та польські. Але кооператив бере на переробку фактично всі гриби, які ростуть у лісі, зокрема й мухомори. Їх використовують в лікувальних цілях.

Готують гриби за стародавніми автентичними рецептами на вогні. У сезон переробляється 150-200 т. 

«Ринок диктує свою ціну: коли мало гриба, то він дорогий, коли багато — дешевший. Загалом на білий гриб ціна заготівлі коливається від 100 до 150 грн/кг. Їстівні гриби ми маринуємо, сушимо й морозимо. Для цього є спеціальне обладнання — сушильна камера, камера шокового заморожування та камера зберігання», — пояснює Сергій Терен.

Якщо споживачі надають перевагу більш стандартним позиціям грибів, то заклади харчування, зокрема, з метою збільшення вартості своїх страв купують трюфелі у СОК «Дари Гуцульщини».

«Баночка трюфеля сьогодні у нас коштує 850 грн. Кілограм виходить близько 10 тис. грн. Це складний гриб, його дуже важко збирати, і за рік ми продаємо його лише 50 кг», — зазначає підприємець.

У майбутньому кооператив планує запустити лінійку готових страв із грибів, оскільки бачить перспективу в цьому напрямі.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь