Ягідники України перебувають на межі втрати майбутнього врожаю

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 26
Ви зараз переглядаєте Ягідники України перебувають на межі втрати майбутнього врожаю

Через проблеми з електропостачанням ягідники України отримали одразу кілька проблем. Брак електроенергії може вплинути не тільки на вартість вже вирощеного врожаю, а й на формування наступного. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

«Сьогодні найголовніша проблема – це електроенергія. Через це зростатиме ціна та собівартість. Але якщо в Європі є міжнародна ціна на малину, то, відповідно, ви експортуєте і підлаштовуєтесь під цю ціну. Тоді що відбуватиметься? Тоді сировину купуватимуть дешевше», – застерігає Президент Української плодоовочевої асоціації  Тарас Баштанник.

Крім цього часті відключення електроенергії можуть стати причиною інших проблем у деяких господарствах України. Це може вплинути на майбутню врожайність, каже експерт.

«Якщо часто вимикатимуть світло, підприємства не будуть встигати поливати рослини, а це критично зменшить врожайність. Будь-яка ягідна, кісточкова, плодова або навіть овочева культура, майже завжди повинна вирощуватись на зрошенні. Бо без зрошення просто неможливо щось планувати. В такому випадку один рік ви будете збирати три тонни з гектара, інший рік – десять, а потім знову дві-три тонни», – каже Тарас Баштанник.

Однак, на його думку, переважна більшість підприємств, які вирощують ягоди, можуть вирішити це питання за допомогою генераторів. Для цього потрібно не так вже й багато кіловат.

«До того ж з таким кліматом, як сьогодні у нас, коли от зараз буде плюс 33 цілий тиждень, – без поливу все просто загине. А потім, навіть зібравши урожай, рослини потрібно продовжувати поливати ще до кінця вересня, щоб не втратити врожай наступного року. Наприклад, лохина закладає, потенціал врожаю на наступний рік орієнтовно у серпні місяці. А полив відіграє в цьому, мабуть, найсуттєвішу роль», – нагадує Президент Української плодоовочевої асоціації.


0
Перегляди: 0

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь