Програма компенсації за сільгосптехніку запрацювала дуже пізно

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 26
Ви зараз переглядаєте Програма компенсації за сільгосптехніку запрацювала дуже пізно

Великий виробник елеваторного обладнання KMZ Industries за два місяці дії оновленої програми часткової компенсації вартості вітчизняної сільгосптехніки підписав на понад 200 млн грн контрактів з аграріями, які планують брати участь у програмі.

Про це розповів заступник гендиректора з розвитку компанії KMZ Industries Борис Рибачук для видання Delo.ua.

За його словами, старт програми в цілому посилив попит на цю продукцію на ринку. Багато хто з аграріїв до останнього моменту чекав поновлення програми, щоб до жнив встигнути збудувати елеватор або потужності для зберігання зерна. У 2022-2023 роках через воєнні ризики багато аграріїв відклали плани з розширення зерносховищ, і саме запуск компенсацій спонукав споживачів переглянути доцільність інвестицій в обладнання.

«Ринок елеваторного обладнання в Україні кожний рік війни скорочувався на 10-15%. Причини — ракетні обстріли, воєнні ризики, проблеми з експортом зерна і волатильність цін на агропродукцію. Їх не компенсує навіть поступове відновлення світових цін на збіжжя. Тому сподіваюсь, що завдяки цій компенсації ринок утримуватиметься хоча б на нинішньому рівні», — зазначає Рибачук. 

Він вважає, що у програмі є як позитивні моменти (посилені вимоги до локалізації, низькі корупційні ризики, уникнення звикання до субсидій), так і недоліки.

«Фермери бажають побудувати або розширити елеватор до сезону нового врожаю, — пояснює Борис Рибачук. — 2024 року програма компенсацій запрацювала дуже пізно, а якби вона стартувала з 1 січня — набагато більше аграріїв наважилися б реалізувати такий проєкт, щоб до жнив встигнути добудувати місткості для зберігання зерна. Цей досвід варто врахувати і у 2025 році».

Джерело:
Agroportal.ua

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь