Вирощують новий сорт кавуна «під термосом» — херсонський аграрій поновлює виробництво на правобережжі

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 119
Ви зараз переглядаєте Вирощують новий сорт кавуна «під термосом» — херсонський аграрій поновлює виробництво на правобережжі

За даними Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА, на полях області аграрії зібрали понад 1300 тонн кавунів із площі 50 га. Цьогорічний план — понад 20 тисяч тонн. Після звільнення правобережжя, фермери займаються вирощуванням баштанних культур на цих землях другий рік.

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що фермер з Херсонського району Андрій Целеп другий рік вирощує кавуни на землях правобережжя. До цього він мав поля на тимчасово окупованому лівому березі області.

Порівняно з минулим роком, площі під баштанними культурами збільшили вдвічі: з 20 до 46 га.

«Із тим, як зросли в нас масштаби вирощування, так і зросли масштаби наших проблем. Складність вирощування в цьому році, напевно, навіть у три рази стала більшою. В нас виникли проблеми з постачанням води, з людьми. Людей тут дуже мало. Ми кожного дня замовляли приблизно чотири бригади — по шість осіб. Одна така бригада може завантажити в день від одної до двох фур. Для нас цього було не достатньо, але людей ми тут більше знайти не змогли», — скаржиться фермер.

Для поливу кавунів на полі пробурили свердловину на глибину близько 50 метрів. Цю технологію, каже пан Андрій, застосовували і на лівобережжі.

За його словами, на врожайність цьогоріч вплинула мала кількість опадів та аномальна спека. Тому з одного гектара вдалося зібрати в середньому по 40 тонн кавунів, хоча планували 50-60.

«У цьому році був у нас новий сорт, називається він Целін. Це ранній кавун. Дуже добрий за смаковими якостями. Вирощували ми його «під термосом», тобто ставили дуги і зверху натягували плівку», — розповів аграрій.

Каже, що реалізує урожай майже по всій Україні: Київ, Житомир, Львів, Миколаїв, Одеська область, Дніпро.

«Також деякі люди приїжджали із Запорізької області. Так як ми недалеко від Херсона, то звідти теж до нас люди приїжджають. І у нас ринок у Херсоні. Я навіть скажу, що в цьому році напевно 90 відсотків кавуна, який продається у самому місті Херсоні, то це наш кавун. У цьому році, як і в минулому, усі хочуть херсонського кавуна. Цьому сприяє наша земля, наше сонце і любов до нашої роботи”, — сказав аграрій.

Фермер каже, що збирання ранніх кавунів майже завершилося. Зараз на полях дозрівають більш пізні сорти. Їх сезон розпочнеться у вересні. З 16 га планують зібрати 300-400 тонн кавунів.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Актуальна інформація про ситуацію на полях через спеку

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь