Аграрії України вже мають зважати на вуглецевий податок ЄС

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте Аграрії України вже мають зважати на вуглецевий податок ЄС

Європейський Союз з 2026 року запроваджує вуглецевий податок (carbon tax). Тобто підприємство, яке працює за традиційними технологіями й не має сталих практик, сплачуватиме вуглецевий податок.

Про це написав генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Хоменко у колонці на AgroTimes.

«Рівень вуглецевого мита буде більшим за вартість карбонових сертифікатів, які наразі в Україні йдуть по $40 за тонну СО2. Тому з 2026 року полякам вже не потрібно буде протестувати на кордоні проти української агропродукції, оскільки наші традиційники не зможуть ані перетнути кордон із своєю високовуглецевою продукцією, ані реалізувати її трейдеру, оскільки контрагенти вимагатимуть від них сировину, вирощену із застосуванням низьковуглецевих технологій.

Відповідно, залишилось усього півтора року для того, щоб пристосуватися до нових умов», — зазначив він. 

Олег Хоменко додав, що Європа змінюється, працюючи над Спільною аграрною політикою, враховуючи фінансову подушку для забезпечення України під час перехідного періоду.

«Своєю чергою Україна також має змінюватись, не розраховуючи на те, що нас приймуть до ЄС такими, які ми є. Тому агровиробники мають переходити на сталі практики, які передбачають застосування принципів циклічної економіки, точних технологій, зниження енерговитрат, особливо викопних видів палива тощо», — пояснив фахівець. 

Джерело:
Agroportal.ua

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь