Сімейний бізнес у агросекторі: досвід СФГ «АСТРА»

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 13
Ви зараз переглядаєте Сімейний бізнес у агросекторі: досвід СФГ «АСТРА»

СФГ «АСТРА» на Полтавщині  обробляє понад 2 тисячі гектарів землі та вирощує широкий спектр сільськогосподарських культур. Господарство є яскравим прикладом сімейного фермерського бізнесу: батьки заснували його "з нуля" 25 років тому, а зараз аграрну справу продовжують їхні діти завдяки стратегічним рішенням та підтримці сучасних агрономічних програм. Роман Горобець, директор і співвласник СФГ «АСТРА» поділився своїм досвідом і баченням майбутнього агробізнесу в Україні.

Сьогодні компанія  вирощує сою, ячмінь, кукурудзу, соняшник, пшеницю та ріпак.  Завдяки земельній реформі, що була впроваджена в Україні за підтримки Програми USAID АГРО, СФГ «АСТРА» отримало нові можливості для розвитку та зміцнення господарства. 

«На початку 2000-х діяли положення, які дозволяли нам придбати землю. Тоді, на усі доступні заощадження, придбали близько 300 гектарів землі. Це й стало основою мультиплікації земельного банку СФГ «АСТРА». На відміну від тих багатьох компаній, що утворилися з колишніх колгоспів, наше господарство формувало свій земельний банк поступово, – згадує Роман Горобець. – Потім з’явився емфітевзис – договір постійного користування, який надає користувачам більше прав, аніж угоди оренди, але без можливості стати повноцінним власником землі. З часом земельні ділянки під особисті селянські господарства почали активно надавати учасникам АТО. Відповідно сформувався доволі насичений ринок пропозиції ділянок під особисті селянські господарства (ОСГ)».

Щоб створити умови для прозорого та ефективного ринку земель в Україні, Програма USAID АГРО долучилася до розробки пакету законодавчих змін, які передбачали двоетапне впровадження земельної реформи. Результатом першого етапу стало надання фізичним особам права купувати земельні ділянки розміром до 100 га,  а вже другий етап у січні 2024 відкрив доступ до ринку земель і юридичним особам.

«Коли 2021 року нарешті відкрився земельний ринок з прозорими та зрозумілими механізмами, ми активно користувалися можливістю придбання земельних ділянок на кожного члена нашого господарства. З початку 2024 року, коли другий етап земельної реформи відкрив доступ до ринку земель юридичним особам, СФГ «АСТРА.» та її члени придбали у власність близько 2% від свого земельного банку. Чому ми це зробили? Тому що деякі пайовики хотіли продати свої ділянки. Ці люди продавали землю не просто так, а тому що мали нагальні потреби в коштах. Купуючи землю, ми водночас підтримували їх. Загалом відкриття ринку земель для юридичних осіб спростило роботу нашого господарств. Адже саме юридична особа використовує землю, і якщо вона має можливість її придбати у власність – це стає її активом. Якщо земля належить фізичній особі, то вона здає її в оренду господарству, а отже зростає податкове навантаження. Якщо порівнювати прибутковість та термін окупності земельної ділянки, то для юридичної особи він буде кращим, аніж фізичної».

Водночас фермер зауважує, що бажаючих продати свої земельні ділянки – одиниці, тож масовий продаж земель, яким лякали суспільство противники відкритого ринку, не трапився. Навпаки, після земельної реформи, ставлення до землі у селян змінилося – вони дедалі краще почали розуміти цінність землі як фінансового активу.

«Ми завжди були за відкритий ринок землі, адже розуміємо як економічні передумови і наслідки, так і вагомість і значущість поняття приватної власності. У нас немає мети сліпо скуповувати всі запропоновані ділянки, адже ми чітко розуміємо економіку кожного гектару. В першу чергу ми розглядаємо землю як актив. Я, як економіст за освітою, розумію, що без використання фінансових інструментів динамічний розвиток практично неможливий, а особливо коли буде зростати капіталізація ринку земель сільгосп призначення. Із накопиченого чистого прибутку купувати землю ставатиме дедалі важче. Тож зараз працюємо із банками, щоб залучити під заставу земельних угідь кредитні кошти як на розвиток господарства, так і на купівлю інших ділянок», – поділився планами Роман Горобець.

Наразі Національний банк України збільшив коефіцієнт ліквідності сільгоспземель з 0,35 до 0,5%. Це дозволить залучити в український агросектор понад 25 млрд дол та полегшити таким господарствам, як СФГ «АСТРА.», доступ до фінансування. 

 

Agravery

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь