У січні-червні 2024 року оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС зріс на 5% – експерт

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 26

У січні-червні 2024 р. оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на $0,4 млрд (на 5%) і сягнув показника у $8,2 млрд. Про це поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, повідомила пресслужба установи.

«При цьому позитивне для нас сальдо залишилось на рівні $4,3 млрд через одночасне збільшення як експорту, так і імпорту в межах $0,2 млрд», – додав науковець.

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед країн ЄС виступають Іспанія, Польща, Нідерланди, Італія, Німеччина, Румунія та Франція. Сукупний оборот України з цими державами складає 77%.

«Перше півріччя 2024 р. не принесло виражених змін в обсягах і структурі зовнішньої торгівлі продовольчою групою з Євросоюзом. Однак в другій половині року з’являються додаткові фактори невизначеності, що включають, крім опцій застосування ввізного мита, конкуренцію з іншими неєвропейськими країнами в новому маркетинговому році за низкою товарних сегментів, де ситуація остаточно сформується через 2-3 місяці. Втім, країни Євросоюзу залишаться нашими головними регіональними партнерами як при продажах сільськогосподарської продукції, так і при здійсненні закупівель продовольства на міжнародному ринку», – підсумував М. Пугачов.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь