Овоч для споживання, флористики та фармації. Як вирощувати артишоки?

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 25
Ви зараз переглядаєте Овоч для споживання, флористики та фармації. Як вирощувати артишоки?

Подружжя молодих фермерів Олени та Сергія Панчуків із Житомирщини цьогоріч уже вдруге збирають урожай артишоків на своєму полі. Під цю культуру виділили близько 30 соток, але в майбутньому планують розширюватися, оскільки бачать перспективу.

Кілограм свіжих артишоків у фермерів коштує 350 грн. Їх можна придбати через Instagram.

Олена Панчук прокоментувала найбільш поширені твердження про артишоки.

Олена Панчук: Щороку ми вирощуємо артишок із насіння як однорічний. У лютому висіяли насіння на розсаду, а вже у травні висадили рослини у ґрунт. Урожай почали збирати на початку липня. На цей рік ми розробили схему укриття на зиму, щоб культура успішно її пережила і наступного сезону дала кількісно і якісно більший врожай. 

Олена Панчук: Збір ми проводимо вручну — секаторами, ножицями та ножами. Робимо обов’язково це в рукавицях, адже є дуже колючі сорти, в яких не стільки листя жалить, як самі плоди. Просапуємо також вручну, а по міжряддю проходимо мотоблоком. Гербіциди не використовуємо, оскільки в цьому немає потреби. 

Олена Панчук: Ми орієнтуємо наших клієнтів, що один артишок важить 100-150 грамів. Плоди бувають більші й менші, на кущі десь по 12-15 штук. Відповідно, за вагою десь так і виходить 1-3 кг. Щоправда, не знаю щодо наступного року, адже артишоки перезимують, і буде більший вихід плодів з рослини.

Олена Панчук: Якщо артишок вчасно не зрізати для кулінарії, то він стає цінним для флористів та декораторів. Він розпускається яскраво-фіолетовою квіткою, яка навіть без води буде довго стояти. 

Олена Панчук: У смаку артишока є дійсно горіхова нотка, яка йому притаманна. Особисто мені артишок найбільше смакує у запеченому вигляді з часником і травами.

Олена Панчук: Артишоки дійсно дуже цінуються у фармації. З лікувальною метою його використовують для нормалізації роботи печінки, зниження холестерину, при атеросклерозі тощо. З листя також готують чай. Ми теж пробували сушити і можемо сказати, що чай трохи специфічний, йому притаманна гірчинка. Але ж ліки смачними не бувають.

Окрім артишоків, Панчуки вирощують спаржу.

[agrarii_advert_adsense:inarticle]

Також читайте:

  • В Україні суттєво зросла пропозиція малини ремонтантних сортів
  • На Вінниччині розкрили схему незаконного відчуження землі
  • В Україні вже намолочено понад 30,6 мільйонів тонн зернових та олійних
  • Науковці випробували добриво NP 9-28 на пшениці: врожайності зросла на 0,4 т/га

Теги:  артишок, вирощування артишоку, спаржа.Читайте більше новин з розділів:  Вирощування Усі новиниБудь ласка, Поділіться інформацією зі своїми друзями Поділитися в Facebook Поділитися в Twitter Поділитися в Teelegram Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України та світу на нашій сторінці в Facebook, Twitter Telegram.

Коментарі та відгуки

Показати/сховати бокову панель

Інтернет магазин

Насіння, саджанціПестициди, добрива, агрохімікатиТеплиці та все для нихКапельний поливБіодобриво ЯросОплата і доставка

Останні новини

Підпишись у facebook

ІАС "Аграрії разом"

Калькулятори

QR-код сторінки

QR Code for https://agrarii-razom.com.ua/news-agro/ovoch-dlya-spojivannya-floristiki-ta-farmacii-yak-viroshuvati-artishoki endshio.jpg yaros.jpg

Зареєструйтесь на сайті, щоб отримати більше можливостей

Зареєструватися Більше про можливості
agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь