Поповнення запасів продуктивної вологи в першій декаді вересня в Україні не відбувалося

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 11

Через дефіцит опадів на переважній частині території України поповнення запасів продуктивної вологи в першій декаді вересня не відбувалося зовсім. Цей факт у своєму декадному звіті констатували фахівці Укргідрометеоцентру.

«На більшості площ верхній шар ґрунту залишався сухим. Поширювалася ґрунтова засуха, створюючи несприятливі умови для підготовки ґрунту під сівбу озимих культур та появи сходів озимого ріпаку, який був посіяний у серпні під урожай 2025 р.», – зазначають вони.

Водночас у західних областях України агрометеорологічні умови залишалися задовільними. Проте і в цьому регіоні спостерігалися нехарактерні посушливі умови, пов’язані з дефіцитом опадів. Лише на окремих площах південних областей, де на початку вересня відмічалися значні та сильні дощі, відбулося поповнення вологозапасів, особливо верхніх шарів ґрунту, що значно покращило умови для підготовки ґрунту для сівби озимини.

«Одночасно погодні умови були сприятливими для збирання врожаю пізніх та технічних культур, підсихання кошиків соняшнику, насіння якого досягло збиральної стиглості, та качанів кукурудзи, зерно якої досягло повної стиглості, накопичення цукрів у плодах та коренеплодах сільськогосподарських культур», – додають агрометеорологи.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь