Запаси вологи у верхньому шарі ґрунту на Черкащині надзвичайно низькі

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 6
Ви зараз переглядаєте Запаси вологи у верхньому шарі ґрунту на Черкащині надзвичайно низькі

За даними агрометеорологів, запаси вологи у верхньому шарі ґрунту напередодні сівби озимих культур є найнижчими за увесь період спостережень на Черкащині. За останні 70-100 років експерти навіть не пам’ятають такої жорсткої посухи, щоб 4-5 місяців у регіоні не було дощів, через що ґрунт став сцементованим.

Про це в коментарі сайту «Телеграф» розповів директор Черкаського облгідрометцентру Віталій Постригань.

«Не можу сказати, що ми залишилися без картоплі. Бо там, де є товарне виробництво картоплі, буряків, моркви та цибулі на Черкащині в більшості випадків, якщо не скрізь, овочі вирощують на поливних площах. А от якщо ми говоримо про присадибні ділянки, то звісно, на них вплинули і дефіцит вологи в період цвітіння картоплі, і в період формування зав’язі тощо», — зауважив він.

Також, за його словами, казати про урожаї зерна 2025 року поки зарано, адже регіон якраз перебуває у періоді сівби, і все залежатиме від того, які будуть погодні умови восени. Адже агрометеорологи знають, скільки потрібно градусів від сівби до сходів і від сходів до кущення.

«Але якщо ми дивимося на карту України, то по лінії на захід від Київської та Черкаської областей ситуація зі зволоженням і температурним фоном зовсім інша. І якщо в центральній Україні синоптики спостерігають практично літній температурний фон, то на Заході Україні люди вже ходять в осінньому одязі, в куртках, тому що там денні максимуми в районі 10-12°С. Тобто ситуація відрізняється навіть по території України у сусідніх областях», — підсумував Віталій Постригань.

 

Головні останні новини про посівну озимих під урожай 2025

Олена Басанець, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь