Казахстан має намір експортувати 12 млн тонн зерна та 1 млн тонн насіння олійних у новому сезоні

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 10

У поточному 2024/25 МР Казахстан зібрав рекордні 26,5 млн тонн зерна. Експортувати планується 12 млн тонн зернових, заявили в уряді РК.

«Перед міністерствами торгівлі та сільського господарства поставлено завдання щодо реалізації виробленої продукції. Необхідно забезпечити постачання зерна як на традиційні ринки — країни Центральної Азії та Афганістан, так і на нові — Пакистан, Індонезія, Бразилія та Малайзія, де прогнозується збільшення імпорту», ​​- наголошується в повідомленні пресслужби глави уряду.

У зв’язку з високими заявленими обсягами експорту Міністерству транспорту спільно з «Казахстан темір жоли» доручили організувати безперебійне транспортування та затвердити точний графік подачі рухомого складу.

За словами віцеміністра торгівлі та інтеграції РК Кайрата Торебаєва, експортний потенціал Казахстану із зернових оцінюється у 12 млн тонн, з яких 7-7,5 млн тонн припадає на пшеницю, на ячмінь – 1,4 млн тонн, на кукурудзу – 300 тис. Потенціал олійних культур оцінюється в понад 1 млн тонн.

«Казахстан продовжить постачання на ринки країн Центральної Азії та Афганістану, це близько 4,2 млн тонн. Загалом експорт зернових до Китаю становив 1,43 млн тонн у 2023 році, показавши збільшення в 5,5 раза за рік», — розповів К. Торебаєв.

Віцеміністр також зазначив, що експорт пшениці до Китаю суттєво збільшився, досягнувши 538,8 тис. тонн у 2023 році, що майже в 15 разів перевищує показник попереднього року.

«Це демонструє можливість збільшення поставок до Китаю та азійських країн до 1,6 млн тонн пшениці. Важливо опрацювати питання затримки на кордоні через вимоги китайських органів, а також складні умови, такі як ліцензії та квоти на імпорт казахстанського зерна в Китаї», — вважає К. Торебаєв.

За його словами, в умовах підвищення глобального попиту та зменшення врожаїв у низці країн цікавий ринок країн Європейського Союзу, таких як Італія, Латвія, Іспанія.

У Туреччину та країни Близького Сходу потенціал експорту становить майже 1 млн тонн пшениці.

«Важливим є відновлення поставок на ринок Ірану, щодо ячменю ми зараз бачимо динаміку, будуть опрацьовані питання торговельного фінансування та логістики. Буде активізовано роботу з просування бренду казахстанської пшениці на нових ринках, таких як: Пакистан, Індонезія, Бразилія, Малайзія, де прогнозується збільшення імпорту», ​​— резюмував К. Торебаєв.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь