До 30% врожаю не доотримали цьогоріч більшість виробників картоплі, відтак на ринку відчувається дефіцит цього овоча, – зазначила Ольга Самойліченко, виконавчий директор Української Асоціації виробників картоплі. Про це повідомляє techhoriculture, пише agronews.ua.
Щоправда, на Західній Україні виробники картоплі вийшли на свої заплановані показники врожаю, окремим навіть вдалося їх перевищити на 10 %, однак в цілому по Україні неврожай овоча.
Така ситуація склалася через посуху, яка тривала впродовж серпня-вересня, і збиральна техніка не могла працювати в полі. Відновилися роботи лише наприкінці вересня, після дощів.
“Професійним виробникам вдалося захисти свій сформований врожай у полі, а більшість невеликих приватних підприємців, його втратили через неправильно внесені препарати, погано підібрану систему живлення тощо”, – зауважила Ольга Самойліченко.
Вона переконана, що майбутнє картоплярства в Україні не можливе без встановлення систем зрошення.
“Навіть ті, хто навесні були впевнені, що їм це не потрібно, вже розглядають можливість встановлення відповідних системи. У цьому українським виробникам картоплі допомагає програма USAID АГРО, яка дозволяє за грантові кошти відновлювати системи зрошення чи купувати окремі елементи, наприклад тензіометри для вимірювання вологості ґрунту”, – розповіла виконавчий директор Української Асоціації виробників картоплі.
Професійне і планове виробництво картоплі не можливе без спеціальних сховищ, – наголосила Ольга Самойліченко. На жаль, поки державна програма «Доступні кредити 5-7-9» не передбачає пільгове кредитування на будівництво картоплесховищ, але Асоціація виробників картоплі вже працює над тим, що вони теж потрапили під банківське кредитування.
І третьою складовою, яка забезпечить майбутнє картоплярства в Україні, Ольга Самойліченко вважає розвиток переробки.
“Це рушійна сила розвитку галузі, яка допоможе виходити на планове виробництво, стабільні ціни і забезпечити ефективну роботу виробників”, – наголосила експертка.
На сьогодні вже є Програма, спрямована на підтримку переробників, однак для участі в ній потрібно мати досвід роботи у цьому напрямі від 2 років.
В Україні ж довгий час виробники картоплі не звертали увагу на її переробку, максимум чим займалися – це доробкою. Тому відсутність досвіду у цьому напрямі заважає стабільним, досвіченим виробникам картоплі брати участь у відповідних Програмах. Ольга Самойліченко сподівається, що якщо досвід доробки буде прирівняний до переробки, багато вітчизняних виробників картопля зможуть ефективно розвиватися у цьому напрямі.
0
Перегляди: 0
AgroNews