Український батат, горіхова паста і гарбузи з видом на море — такими були унікальні бізнес-ідеї та реалізовані проєкти на агроринку, автори яких долучились до навчального курсу “Агрокебети. Рости своє” та перемогли у конкурсі найкращих бізнес-ідей.
Курс ініціювали освітній проєкт “Агрокебети”, асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” та Благодійний фонд “МХП – Громаді”.
“Цього року ми підтримали 10 переможців. Вони всі мали можливість отримати до 200 тисяч грн на підтримку свого бізнесу або початок нового. Це ті гроші, які допомагають їм розвиватися, йти вперед, підтримувати не тільки свій бізнес, а й свою громаду”, – розповів Апострофу директор БФ “МХП – Громаді” Олександр Пахолюк.
До програми долучилися майже 400 учасників. Всі вони пройшли піврічний навчальний курс як створити бізнес-план, який привабить фінансування. Найкращих випускників підтримали представники великих бізнесів: компанії HORSCH, International Finance Corporation (IFC), Райффайзен Банк, ІМК та МХП.
“Дуже важливо повірити в ідею і дати підтримку тим, хто тільки починає працювати в бізнесі. Адже перші кроки можуть бути непростими і для того, щоб вистояти на ринку, потрібне підсилення від тих, хто вже має досвід і пройшов ці етапи становлення. «Агрокебети. Рости своє» – це якраз про підтримку, обмін експертизою і зростання”, – зазначив представник компанії “HORSCH” Сергій Осадчий.
Військовослужбовець Іван Павліш зі Львівщини зробив вирощування батату сімейною справою. Отриманий грант дозволить родині перейти на автоматизований полив.
“Нам вдалося виростити наш батат, виключно використовуючи органічні сертифіковані продукти або якісь природні добрива, тому ми маємо повну гарантію того, що він є максимально корисним для дітей. Плюс ми кожного сезону робимо досліди і маємо протоколи підтвердження якості батату, тому можемо гарантувати, що він безпечний для всіх”, – розповів автор проєкту “Інтенсифікація вирощування екологічного батату “Бататко” Іван Павліш.
Інеса Петухова з Миколаєва з чоловіком розробили ідею виготовлення пасти, снеків і соусів з волоського горіха. Виробництво починали у рідному місті, але війна змусила релокувати бізнес до Львівщини.
“У нас великі плани, ми хочемо масштабуватись, хочемо створювати цілу систему, цілу мережу з переробки волоських горіхів, задіяти наші інноваційні технології, які полягають в доочищенні ядра волоського горіха від шкірки. Це майже ніхто не робить в Україні, ми хочемо цьому навчити і дати інструменти, як це робити”, – прокоментувала авторка проекту “Itara” (Майстерня волоського горіха) Інеса Петухова.
Програма “Агрокебети” не збирається зупинятися, ініціатори впевнені, що успішні українські підприємці – це запорука економічного росту держави.