В LNZ Group добігає кінця збиральна кампанія. Попередніми підсумками та планами на майбутній сезон поділився з Latifundist.com директор з агровиробництва Роман Франчук.
За його словами, на результати дуже вплинули цьогорічні погодні умови, передусім літня спека і посуха.
«До прикладу, якщо у Шполянському кластері минулого року кукурудза показала 9 т/га, то в цьому році — 5,6 т/га. Дещо краща ситуація по соняшнику, хоча теж показники нижчі за минулорічні — 2,5 т/га цього року проти 3,2 т/га. Врожайність сої 1,7-1,8 т/га, у той час як минулого року ми збирали 3 т/га. Тобто маємо просідання по врожайності на 30%. Це значима цифра. Причину, думаю, ви і самі знаєте», — зазначив фахівець.
За його словами, по соняшнику врятувало ситуацію те, що це посухостійка рослина, яка має досить потужне розгалужене коріння, яке може пробиватися вглиб на 2-3 м і звідти брати вологу.
Посуха зачепила й осінню посівну цього року.
«Вологи у ґрунті було недостатньо. Ріпак довелося сіяти всліпу. Висіяли в надії, що пройде дощ. А він на одних полях пройшов, на інших — ні. Відповідно і сходи отримали гарні на тих полях, де дощ раніше пройшов. Є поля, на яких взагалі немає сходів, то їх доведеться пересівати соєю, соняшником. Пшеницю теж сіяли в сухий ґрунт. Але пшениця вся зійшла», — розповів Роман Франчук.
Він додав, що ріпак в агрохолдингу ввели у сівозміну тільки у сезоні 2023/2024, бо компанія придбала ОЕЗ, який треба забезпечувати сировиною. Перед тим не сіяли його десь років 8-10 років. Під урожай-2024 посіяли тільки 700 га, а під урожай наступного сезону вже збільшили площі до 3 тис. га. Але сходи отримали не всюди, тож доведеться пересівати.
Площі під пшеницею також збільшили на 20% — з 5 тис. га до 7 тис. га. Але, за словами Романа Франчука, це з перспективою, щоб у наступному сезоні знову збільшити під ріпаком, бо пшениця гарний попередник для нього.
«Глобально ми не змінюємо свою сівозміну. Не кидаємося вліво-вправо, як тільки на ринку починають говорити про економічну доцільність вирощування тієї чи іншої культури. В цьому році збільшили на 20% площі під соєю, знов-таки через те, що нам потрібна сировина на ОЕЗ. По соняшнику площі не сильно збільшуємо, а по кукурудзі зменшили на наступний рік з 12 тис. до 11 тис.», — каже фахівець.
Зауважує, що збільшують озимий клин ще й тому, що озимина минає літню посуху. До того ж оптимізують витрати добрив.
«Клімат змінюється і нам треба давати їх значно менше. Що таке добрива? Це сіль. Якщо є концентрація солі, то треба дати більшу кількість води, щоб розвести сіль і рослина могла спожити цю воду. У цьому плані нам пощастило — є власна лабораторія, де ми можемо проводити аналізи ґрунтів і по результатах дослідів бачити, на яких полях не вистачає тих чи інших добрив. Тобто не вносимо бездумно, а робимо аналізи і визначаємо мінімальну потребу в добривах», — наголосив Роман Франчук.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com