Господарство на Миколаївщині вирощує озимий горох. Враховуючи кліматичні зміни, планують відвести під культуру 30-40% площ. Загалом обробляють 300 га у Шевченківській громаді в Миколаївському районі.
Як повідомляє Суспільне.Миколаїв, у 2024 році отримали по гороху в середньому 3 т/га.
«За відсутності опадів останніми роками ми не можемо вчасно і вдало проводити сівбу ранніх озимих культур, щоб вони добре зайшли в зиму. І ми почали альтернативу шукати. Нам дуже сподобався озимий горох. Культура гарна як попередник. Потім після неї й озима пшениця дуже добра, і озимий ячмінь», — каже фермер Ельдар Гасимов.
За його словами, сіють озимий горох, прилаштований до клімату півдня Миколаївщини, де взимку не буває тривалих морозів. А оскільки ця культура має гнучкі терміни сівби, це дозволяє проводити посівну із середини жовтня і навіть до середини грудня.
«Дуже добре, щоб він зайшов у зиму для перезимівлі — не більше ніж чотири сантиметри над рівнем ґрунту. Або взагалі перезимував у ґрунті. Навесні він починає раніше вегетувати та отримує більше вологи», — розповідає Ельдар Гасимов.
Насіння гороху обов’язково протруюють фунгіцидними й інсектицидними протруйниками, аби упродовж зими убезпечити від хвороб і шкідників.
За словами фермера, після сівби озимого гороху проводять прикочування ґрунту катками.
«Це для того, щоб більший був контакт насіння з землею. І також вирівнюється рілля під час коткування, це важливо, бо горох збирається прямим комбайнуванням, тож на вирівняній площі його краще молотити», — пояснює аграрій.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com