Дослідники винайшли новий спосіб боротьби із плодовою мухою (Drosophila suzukii) шляхом використання перероблених органічних відходів, виготовлених із апельсинової шкірки.
Про це повідомляє agropages.com.
Плодова муха Дрозофіла Сузукі походить із Південно-Східної Азії. Шкідник небезпечний через здатність самок відкладати яйця в плоди різних стадій зрілості в поєднанні зі швидким розвитком потомства, що створює значні проблеми для виробництва фруктів і виноградарства, які посилюються зростаючою поширеністю стійкості до пестицидів.
У ході досліджень науковці випробували інноваційний продукт, який містить солону апельсинову шкірку (OPP). У експерименті OPP поміщали у чашки Петрі і розташовували їх під виноградом. В якості контролю використовували гідрогель. Щодня підраховували кількість мертвих мух в обох чашках Петрі, а личинок мух всередині ягід витягували через чотири дні. Оскільки чашки Петрі були накриті червоною кришкою, мух відбирали лише на основі нюхових ознак.
У результаті більшу кількість мух було спіймано у чашках Петрі, які містили продукт OPP. Крім того, спостерігалося помітне зменшення кількості личинок у ягодах винограду, розташованого над чашками Петрі з OPP, порівняно з виноградом, що знаходився ближче до контролю гідрогелю. При цьому при розведенні OPP кількість мертвих мух зменшувалася.
Сезон 2024 для капусти на Волині виявився неврожайним — вплинула посуха Читати
У додаткових експериментах з вибором було виявлено, що концентрація солі NaCl позитивно корелює з кількістю мертвих мух. Це свідчить про важливий летальний ефект, спричинений високою концентрацією солі. В останньому експерименті OPP також порівнювали з комерційно доступним атрактантом під назвою Drosalure. В результаті було визначено, що OPP приваблював дрозофілів більше. Ці висновки свідчать про те, що OPP має потенціал як економічно ефективний і екологічно чистий біоцид, виготовлений з органічних відходів.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com