Українські аграрії нарощуватимуть обсяги виробництва овочів у 2025 році – ІАЕ

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 22
Ви зараз переглядаєте Українські аграрії нарощуватимуть обсяги виробництва овочів у 2025 році – ІАЕ

Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко, передає AgroPortal.

За його словами, втрати внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України значних площ, на яких вирощувалися овочі, мали свої негативні наслідки. Проте у 2023-2024 роках зросли посівні площі під овочеві культури в центральних та західних регіонах країни. Таким чином, у результаті переміщення аграріїв з півдня та переходу на нові районовані культури обсяги виробництва овочів частково відновились.

Науковець додав, що у 2023 році вдалося компенсувати виробництво овочів до 10%, а 2024 року – ще на 6%.

«Активно споруджуються овочесховища, адже ворог знищив овоче- та картоплесховищ потужністю майже 150 тис. т. У 2023 році було збудовано близько 15 овочесховищ потужністю 20 тис. т. Станом на грудень 2024 року вже розпочато будівництво ще 22 сховищ потужністю близько 25 тис. т, які будуть призначені переважно для зберігання цибулі та коренеплодів», – констатує Олександр Нечипоренко.

У регіональному розрізі для забезпечення необхідних обсягів продукції у межах 1,8-2 млн т для задоволення внутрішніх потреб 2025 року планується довести збільшення площі вирощування:

• овочів (переважно борщового набору) – у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Закарпатській, Чернігівській, Одеській, Полтавській та ін. областях до 37-40 тис. га;
• теплолюбних культур (перець, баклажани, томати, кавуни, дині) – у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Черкаській областях до 25,0-26,5 тис. га.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь