На Рівненщині відкрили нове ягідне підприємство

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 13
Ви зараз переглядаєте На Рівненщині відкрили нове ягідне підприємство

ТОВ «ROKYTNE BERRY» цьогоріч розпочало працювати у селищі Рокитне на Рівненщині. Зараз на підприємстві займаються прийманням малини, лохини, а також ягід-дикоросів, однак мають на меті розширювати діяльність та рухатися у бік вирощування органічної продукції. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Задум створити власну компанію у рокитнівських підприємців «визрів» досить давно, пригадує директор «ROKYTNE BERRY» Тетяна Ражик. Спочатку разом з колегою працювали як фізичні особи–підприємці, а навесні 2024–го зрештою зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю.

“Наше підприємство молоде, хоч шлях до його створення був достатньо довгим з огляду на різні обставини. Чим саме будемо займатися, свого часу визначилися, зважаючи на те, що в нашому регіоні здавна росте дуже багато дикорослих ягід: чорниця, ожина, брусниця, журавлина. Однак перед «офіційним» відкриттям підприємства ми ретельно спланували, який саме продукт і в якому вигляді будемо реалізувати. Одразу мали намір продавати не зібрану неочищену сировину, а продукцію, повністю готову до використання та подальшої переробки. Відтак придбали необхідне для сортування обладнання у компанії Meyer, щоб очищувати ягоди й пропонувати клієнтам продукцію високої якості. А в перспективі – працювати на експорт”, – розповідає Тетяна Ражик.

На ТОВ «ROKYTNE BERRY» приймають від населення та фермерів різні ягоди: дикорослі чорницю, ожину, брусницю, аронію, червону горобину, журавлину, а також культивовані ягоди – малину, суницю садову, лохину. На власних площах ягоди поки що не вирощують.

Утім, «ROKYTNE BERRY» – бізнес по-справжньому сімейний. Тож сировину для переробки підприємці закуповують переважно у своїх же рідних, які займаються ягідівництвом. Зрештою виходить чіткий «сімейний» розподіл усіх етапів: хтось – вирощує якісну продукцію, хтось – сортує, переробляє та експортує.

Кожна з ягід-дикоросів, які заготовляють на підприємстві, після очищення та сортування спрямовується на переробку у певних сферах. Скажімо, червону горобину зазвичай використовують як лікарську рослину: її висушують та реалізують в аптечних мережах. З такою ж метою реалізують аронію та бузину. Окрім того, з цих ягід виготовляють барвники, концентрати, добавки до соків.

“Усі ягоди, які приймаємо на підприємстві, попередньо очищуємо на лінії, яку придбали у компанії INSORTEX. У 2024 році мали свій перший сезон, і вже встигли попрацювати на експорт. Загалом відправили до Польщі та Чехії 187 тонн малини. Поки що вивчаємо особливості експортного напрямку, оскільки наша компанія ще зовсім молода”, – зазначає очільниця підприємства.

На підприємстві «ROKYTNE BERRY» зараз працює вісім осіб, які приймають та сортують ягоди, контролюють усі виробничі процеси. Їх левову частку забезпечує сучасна техніка, яку рокитнівські підприємці придбали у компаніях UNI-MASZ H.M. Juszczuk Sp. J., INSORTEX та Meyer.

Малину на виробництві сортують на сучасних інспекційних конвеєрах INSORTEX. Якісне сортування ягід забезпечує і фотосепаратор Meyer – це оптична сортувальна машина, здатна виявити найдрібніші дефекти. Завдяки сучасній техніці та злагодженості усіх процесів клієнти отримують відбірну якісну ягоду для власних потреб.

На «ROKYTNE BERRY» мають власні потужності для заморожування, де переробляють низку заготовлених різновидів ягід. Технологія цього процесу залежить від різновиду ягідної культури. Для того, щоб отримати заморожений продукт найвищої якості, ягоди попередньо готують до перероблення, зауважує Тетяна Ражик:

“Спочатку ягоди привозять на рампу. На підприємстві їх одразу зважують. Наступний етап – поступове охолодження ягід до нульової температури. Далі на черзі – перший ступінь очищення. Якщо говорити про чорницю, продуваємо її від сторонніх домішок – листя, гілочок та ін. Після цього поміщаємо продукцію в камеру шокового заморожування та заморожуємо її до мінус 22 градусів. Потому чорниця потрапляє в цех перероблення.

Готову продукцію пакуємо у картонні коробки або в паперові мішки місткістю по 10 і 25 кілограмів. Малину також попередньо охолоджуємо. Однак процес заморожування цієї ягоди, на відміну від чорниці, відбувається поступово, оскільки стрімко заморожувати малину не можна, щоб не втратити якість кінцевої продукції. Далі малина потрапляє на вібростіл для відсіювання грису, потому – на інспекційний стіл. Грис відсортовуємо окремо, продуваємо його на сортувальній лінії та зрештою отримуємо чистий продукт. Дрібна малина в процесі також відсортовується як грис. Натомість цілу ягоду пакуємо до картонних коробок”.

«Родинна» схема роботи з переробленням ягід наразі має успіх, адже частково обсяги продукції для перероблення забезпечують ті, хто так само щиро зацікавлений у розвитку родинного підприємства: племінник Тетяни Ражик та інші члени родини що також вирощують ягоди.

Однак у планах підприємців з Рівненщини – не лише розширити потужності перероблення, а й почати самотужки вирощувати малину. Причому, не звичайну, а органічну. Адже саме в ній вони бачать потенціал для подальшого розвитку. Розпочати прагнуть з відносно невеликої площі – 15 гектарів.

Перші кроки у цьому напрямку вже здійснено, і власники «ROKYTNE BERRY» сподіваються на успіх та роблять все для того, щоб розширювати власну справу, щодня працюючи на розвиток власного підприємства, свого краю та нашу перемогу.

Перегляди: 94

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь