До нематеріальної культурної спадщини Вінниччини внесено традицію приготування риби на соломі

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 37
Ви зараз переглядаєте До нематеріальної культурної спадщини Вінниччини внесено традицію приготування риби на соломі

Про це повідомляє пресслужба Держрибагентства.

Село розташоване на берегах Дністра, тому рибні страви здавна є невід’ємною частиною місцевої кухні. Одна з унікальних традицій – запікання риби в печі на соломі. Ця страва готувалася, як у будні, так і в свята, а рецепт передавався з покоління в покоління й зберігся донині, ставши одним із делікатесів сучасної української кухні та візитівкою села Наддністрянське. Дослідники вважають, що цьому способу приготування риби понад 200 років.

Секрети приготування риби на соломі

Рибу очищують від луски, нутрощів і зябер, миють і натирають спеціями – сіллю, перцем, коріандром та часником.

Після добового маринування рибу запікають у розігрітій печі на соломі з житнього околоту.

Солому підпалюють – вона повільно тліє, прокопчуючи рибу, яку попередньо викладають на дно печі дерев’яною лопатою. Потім піч закривають і запікають страву 30-40 хвилин.

Солома для приготування має бути цілою, рівною, зібраною вручну серпом і вимолоченою ціпом, щоб не ушкодити жодної стеблини.

Риба, приготована таким чином, має ніжний смак і аромат диму – її подають як гарячою, так і холодною.

Читайте також: На Волині популяризують місцеву традицію приготування сушених карасів у печі

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь