Травень на Харківщині був прохолодним. Наприкінці місяця через відсутність дощів, спеку та низьку вологість спостерігалися суховії, що ускладнило розвиток пізніх культур. Про це повідомляє Харківський регіональний центр з гідрометеорології.
Читай нас також у Viber та Telegram.
21-22 травня на території всієї області відбувся перехід середньодобової температури повітря через позначку +15°С у бік підвищення. Це свідчить про початок метеорологічного літа – у строки, близькі до середніх багаторічних.
Агрометеорологічні умови для вегетації сільськогосподарських культур протягом більшої частини місяця були переважно задовільними. Проте наприкінці травня ситуація ускладнилася: відсутність ефективних опадів, висока денна температура та низька вологість повітря сприяли появі суховійних явищ.
Це призвело до ущільнення та висихання верхніх шарів ґрунту, що ускладнило розвиток пізніх культур. У центральних та південно-західних районах області почали формуватися ознаки ґрунтової посухи. У південних та південно-західних районах, де в останні дні місяця пройшли дощі, вологозапаси ґрунту частково поповнилися.
У третій декаді травня, дещо раніше звичайного, в озимини почалося колосіння та цвітіння. В ячменю тривав ріст стебла та формувався колос, у гороху з’являлися суцвіття, а в окремих районах – уже почалося цвітіння. Гречку сіяли, на раніше засіяних ділянках з’явилися сходи.
Вчені фіксують зсув погодних умов, прогнозують у Харківській області зміну структури посівних площ та порівнюють теперішній агроклімат регіону з одеським 25 років тому.
«Якщо раніше в північній частині області можна було вирощувати пшеницю, картоплю, буряки, то зараз на полях усе частіше (й не тільки через те, що це економічно вигідно) більш теплолюбні культури – соняшник, кукурудза. Тобто культури садові в нас спокійно вирощуються. Збирають виноград. Волоський горіх став традиційною культурою, він є майже в усіх дворах, а 25 років тому це була рідкість, тому що вони не визрівали. Таким чином може змінюватись господарська діяльність на користь більш теплолюбних культур»,– ідеться в повідомленні.
Перегляди: 48