Які овочі можна посіяти в червні після холодного і дощового травня

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 76
Ви зараз переглядаєте Які овочі можна посіяти в червні після холодного і дощового травня

Холодна весна, тривалі дощі, які накрили Україну у травні завадили нормальним сходам овочів. Багато насіння згнило в ґрунті, а молоді паростки загинули, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Але ще не все втрачено. У червні можна встигнути посіяти культури з коротким терміном вегетації й усе ж зібрати врожай до осені. Найкраще це зробити до 18-25 червня. Тому не варто зволікати, а сіяти вже.

«Дощі досить легко заплискують грунт. Через це рослини можуть загинути. Волога, яка затримується у ґрунті, шкодить корінню рослин.Вони перестають рости через нестачу кисню. Рослина гине, корені відмирають. Тому поки є час для пересіву, треба діяти», – говорить селекціонер Микола Завальний.

Якщо доглядати за городиною, то зберете врожай і цілком ймовірно, що навіть кращий, зауважує Завальний.

Якщо вдруге садити картоплю, то її варто перед посадкою замочити на 15-20 хвилин у легкому розчині марганцівки. Коли підсохне – висадити. Не зайвим буде обсипати картоплю попелом. Це стимулюватиме насіння картоплі до росту та збільшить врожайність на 17-20 відсотків. Наприклад, таке добриво можна застосувати і для іншого насіння баклажанів, квасолі, кукурудзи.

Важливо вберегти рослини від пероноспорозу. Це грибок, який уражує рослину в усі фази розвитку. Листя починає вкриватися білями плямами і рослина всихає.

«Бажано обробити насадження содовим розчином. 50 грам соди розведіть в 10-літрах води. Додайте 10-20 капель йоду та перемішайте. Цим забезпечите захист від хвороб. Якщо негода продовжується і коли випаровування та дощі – цей грибок прогресуватиме», – наголосив селекціонер.

Що можна пересіяти:

  • Огірки, скоростиглі сорти

Огірки швидко ростуть і дають урожай уже через 40-50 днів після посіву. У червні можна сіяти прямо у відкритий ґрунт. Варто обирати гібриди, стійкі до хвороб, які добре ростуть навіть у пізніші строки.

Вибирайте самозапильні сорти, якщо росте під накриттям.

  • Редис

Це одна з найшвидших культур – дозріває за 25-30 днів. Можна сіяти кілька разів за літо, навіть у липні. Головне – забезпечити достатній полив, аби коренеплоди не стали гіркими або порожніми всередині. Обирайте літні сорти, які не викидають стрілку.

  • Листова зелень – кріп, петрушка, базилік, кінза, салат

У червні зелень росте особливо добре, адже тепла вже достатньо, а дощі ще не повністю зникають. Посіви можна проводити хвилями – кожні 10-15 днів для постійного врожаю. Більшість зелені готова до зрізання за 25-45 днів.

Базилік любить тепло, тому краще сіяти в найсонячніше місце.

  • Квасоля спаржева

Скоростиглі сорти кущової квасолі дають врожай через 50-60 днів. Вона не боїться червневого посіву, добре переносить спеку й вологу. Головне – прогрітий ґрунт і достатньо місця для росту.

Після проростання землю краще мульчувати – так вона довше залишатиметься вологою

  • Морква

Сійте скоростиглі сорти. Вони дозріють за 80–90 днів і чудово підійдуть як для споживання восени, так і для нетривалого зберігання. Для кращих сходів поливати грядку перед посівом і замульчувати зверху.

  • Буряк столовий

Буряк із червневого посіву встигає дозріти до осені, особливо якщо вибрати ранні та середньостиглі сорти. Він добре зберігається, навіть якщо посіяний у другій половині червня. Тільки не загущуйте посів. Буряку потрібен простір.

  • Кабачки

Вони швидко ростуть і урожай можна збирати вже через 45-55 днів.

Не забувайте регулярно знімати плоди. Це стимулює нові зав’язі.

Перегляди: 115

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь