Причини пожовтіння прапорцевого листка пшениці під час фази наливу зерна пояснив експерт

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 25
Ви зараз переглядаєте Причини пожовтіння прапорцевого листка пшениці під час фази наливу зерна пояснив експерт

На багатьох полях пшениці, особливо, коли попередник стерньові, можна спостерігати вже зараз пожовтіння прапорцевого листка. В чому причина та чи загрожує це врожаю, розповів Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій, керівник компанії ArtFields.

За його словами, цьогоріч і справді багато пшениці було посіяно по пшениці, через те, що були несприятливі умови для сівби озимого ріпаку тому аграрії мусили сіяти пшеницю по стерньових попередниках.

«Наразі можемо спостерігати, іде фаза наливу, формується зернівка в колосках, але при цьому рябий прапорцевий листок. Іноді навіть повністю жовтий. Якщо відповідати професійно на запитання щодо причин такого явища, то необхідно провести детальний лабораторний аналіз рослин, перевірити на наявність інфекції, а також на наявність насамперед азоту», — каже Олексій Сергієнко.

І називає 3 основні чинники, які могли вплинути на стан прапорцевого листка.

Перший — недостатня кількість азотних добрив.

«Травень відзначився несприятливими умовами, навіть у багатьох регіонах були заморозки, які могли вплинути на стан пшениці. Однак здебільшого вони не мали такого сильного спливу, щоб значно знизити урожайність. А подальші опади навпаки, сприяли розвитку і посиленню потенціалу пшениці. Тому спостерігаємо, що пшениця стоїть на 7-8 т/га, сформований нормальний колос, але прапорцевий листок жовтий, то це, найімовірніше низький рівень азотних добрив», — каже експерт.

Другий фактор, який міг вплинути на виникнення такого явища, — нестача міді. Загалом, за словами Олексія Сергієнка, фахівці-агрохіміки відмічають, що у більшості регіонів України спостерігається дефіцит цього мікроелемента.

Так само причиною пожовтіння прапорцевого листка може бути й дефіцит цинку або й інших елементів живлення, дисбаланс мі; азотом, фосфором та калієм і між сіркою, магнієм.

«Не додали сірки, внесли азоту, наприклад, 100 кг, а сірку взагалі не дали. А сірка обов’язково також потрібна пшеничним полям», — наголосив експерт.

І третя причина — це хвороби, наприклад, піренофороз чи септоріоз. Але в цьому випадку на листку має бути не просто пожовтіння, а мають спостерігатись пустули.

Це основні причини, каже фахівець, хоча загалом варіантів багато — від порушення гормонального стану через заморозки і до хімічних опіків від внесення того ж КАСу чи навіть фунгіцидів із мікродобривами. Тому, ще раз наголошує Олексій Сергієнко, у разі наявності такого явища на посівах пшениці, варто провести лабораторний аналіз рослин, аби точно встановити причину. Відповідно можна буде зрозуміти, наскільки це вплине на урожай.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь