У господарствах Tekom Agro Group станом на 29 червня розпочали обмолот озимої пшениці на площі 900 га.
Про це повідомила пресслужба Tekom Agro Group на офіційній сторінці Facebook.
Жнива розпочалися, зокрема, в ТДВ «Чорноморець». За словами директора з виробництва Івана Оловацького, під урожай-2025 посіяли два сорти селекції Селекційно-генетичного інституту НААН — «Спадщина Одеська» і «Перспектива», з нормою висіву 3 млн/га.
«Вологість при збиранні 13-14%, подекуди на окремих полях маємо і 12%. Першими комбайни зайшли на обмолот сорту «Спадщина Одеська». Ця пшеничка, як бачимо, за рахунок високої кущистості та регенераційної здатності компенсувати пошкодження рослин від екстремальних екологічно-кліматичних чинників сформувала гарний колос. Тож маємо надію на хорошу врожайність», — коментує Іван Оловацький.
Крім того, 27 червня, в “Агрофірмі “Південна” стартувало збирання врожаю сочевиці, яку вперше посіяли на площі 300 га. В господарстві кажуть, що на відміну від озимих ріпаку і ячменю, сочевиця в цьому сезоні відзначилася стійкістю до тих кліматичних стресів, яких зазнали навесні озимі культури. Сочевиця витримала і приморозки, і сильні вітри, і посуху. Для рівномірного достигання проводили десикацію.
«Обрали канадський сорт червоної сочевиці Maxim. Боби дійшли до повної стиглості, збирання розпочали при вологості 14%. Обмолот проводимо з особливою обережністю, це пов’язано зі специфікою цієї низькорослої культури: стебло сочевиці дуже тоненьке, збираємо на мінімальній висоті і для цього застосовуємо жатки з гнучким ножем. Сочевиця є цінною високобілковою харчовою культурою, адже за вмістом білку в зерні, смаковими якостями і поживністю вона є однією з кращих серед продовольчих зернобобових культур», — розповів Олексій Логінов, директор агрофірми.
Він додав, що іншо причиною вирощувати сочевицю в посушливих умовах півдня Одеської області став стабільний попит і високий експортний потенціал культури.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com