У Нідерландах створили перше харчове болото

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 15
Ви зараз переглядаєте У Нідерландах створили перше харчове болото

На першому харчовому болоті у Нідерландах вирощують рогіз, мирику звичайну, водяну м’яту, ягоди та горіхи. Проєкт площею 1 га реалізують на землях Дірка Гравестейна в селі Ауде Лейде, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

«Молоде листя рогозу можна смажити, суцвіття смачне, а крохмаль із кореня перспективний», – каже учасниця проєкту Хелене Маркус. Водяну м’яту переробляють на песто, мирика звичайна використовується для лимонаду.

Гравестейн надає землю, бо має надлишок угідь і хоче підтримати сталий проєкт. Його поля лежать на 5,5 м нижче рівня моря, тож одночасно тестують відновлення осушених торфовищ, повідомляє Vilt.

«У харчовому болоті не буде корів і добрив, рослини саджені за принципами пермакультури», – каже фермер.

Фінансові ризики обмежені завдяки інвестиціям. «Тут не вирощують картоплю, а сушені продукти, чаї й прянощі. Ринок ще формується», – додає Гравестейн.

Проєкт поглинає CO₂, утримує вологу та підвищує біорізноманіття. «Хочемо створити модель для інших фермерів і мережу харчових боліт», – каже Маркус.

Перегляди: 10

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь