На першому харчовому болоті у Нідерландах вирощують рогіз, мирику звичайну, водяну м’яту, ягоди та горіхи. Проєкт площею 1 га реалізують на землях Дірка Гравестейна в селі Ауде Лейде, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
«Молоде листя рогозу можна смажити, суцвіття смачне, а крохмаль із кореня перспективний», – каже учасниця проєкту Хелене Маркус. Водяну м’яту переробляють на песто, мирика звичайна використовується для лимонаду.
Гравестейн надає землю, бо має надлишок угідь і хоче підтримати сталий проєкт. Його поля лежать на 5,5 м нижче рівня моря, тож одночасно тестують відновлення осушених торфовищ, повідомляє Vilt.
«У харчовому болоті не буде корів і добрив, рослини саджені за принципами пермакультури», – каже фермер.
Фінансові ризики обмежені завдяки інвестиціям. «Тут не вирощують картоплю, а сушені продукти, чаї й прянощі. Ринок ще формується», – додає Гравестейн.
Проєкт поглинає CO₂, утримує вологу та підвищує біорізноманіття. «Хочемо створити модель для інших фермерів і мережу харчових боліт», – каже Маркус.
Перегляди: 10