Липень – це пік сезону для помідорів: вони активно ростуть, цвітуть і зав’язують плоди, але саме в цей період багато городників допускають одну помилку – забувають про правильну обрізку.
Читай нас також у Viber та Telegram.
У результаті кущі заростають, затіняють себе ж, і замість великих червоних плодів отримуємо зелену масу з дрібними помідорками, щоб цього не сталося, потрібно вчасно робити пасинкування, це перевірений метод, який дозволяє не тільки спрямувати сили рослини на плоди, а й запобігти хворобам.
Що таке пасинки і навіщо їх видаляти?
Пасинки – це бічні пагони, які виростають у пазухах між основним стеблом і листям, вони забирають на себе живлення, але плодів майже не дають. Якщо їх не видаляти, рослина витрачає сили не на зав’язь, а на нарощування зайвої зелені.
Як правильно проводити пасинкування в липні
Обрізка 1 раз на тиждень. У липні пасинки ростуть дуже швидко – буквально за кілька днів вони можуть перетворитися на повноцінні стебла, ому перевіряйте кущі хоча б раз на 7 днів і видаляйте всі нові пагони.
Видаляємо маленькими. Краще обламувати пасинки, коли вони ще не більші 5-7 см, так рослина легше переносить обрізку, а ранка швидко загоюється.
Пасинкуємо вранці й у суху погоду. Це зменшує ризик зараження грибковими хворобами. Якщо раптом почалася спека чи дощі – краще обробити місця обрізки деревним попелом або зеленкою.
А що з верхівкою? У липні (особливо в другій половині) варто прищипнути верхівку високорослих томатів, чому? Тому що плоди, які тільки-но зав’язуються наприкінці місяця, вже не встигнуть дозріти до осені, а от ті, що вже є – встигнуть набрати силу. Прищипують після 4-6 кистей плодів, залишаючи 2-3 листки над останньою.
Що ще можна обрізати:
- Нижнє листя до першої кисті – особливо якщо вони вже жовтіють або торкаються землі, це профілактика грибка.
- Листя, що затіняє плоди, але не всі, і поступово, щоб не перегріти кущ.
Правильне пасинкування дає змогу:
- зосередити всі сили рослини на розвитку плодів;
- покращити провітрювання та освітлення куща;
- зменшити ризик захворювань і гнилі;
- отримати більший і якісніший урожай навіть у складний сезон.
Обрізка в липні – це не зайва робота, а інвестиція в урожай, дайте помідорам простір і світло, і вони обов’язково віддячать вам соковитими, солодкими плодами – такими, що хочеться їсти просто з грядки.
Перегляди: 13