У ТОВ «Діамантова ягода» з Київщини заклали 20 га ірги. Поки що про цю ягоду в Україні знають досить мало. Вирощують її переважно на півночі США та на півдні Канади.
«Зовні плоди ірги схожі на лохину. Ягоди солодкі, з приємним ароматом, тож їх можна як споживати свіжими, так і спрямовувати на переробку», — розповів власник господарства Олег Левченко.
Він уточнив, що ірга на смак ще яскравіша за лохину. При цьому вона ще й дуже корисна. Ця ягода — один з найсильніших природних антиоксидантів, вона містить багато мікроелементів та вітамінів.
Олег Левченко розпочав втілювати проєкт з промислового вирощування ірги торік у липні. Наразі у його господарстві на Київщині вже висаджено близько 20 гектарів цієї ягідної культури. На всій площі облаштована система крапельного поливу.
Перший промисловий врожай планують збирати наступного року. З 1 га насаджень можна збирати 10-15 т ягід.
Серед переваг ірги фермер називає:
- раннє дозрівання;
- невибаглива;
- морозостійка;
- стійка до хвороб і шкідників.
«Зараз у світі ніхто не вирощує іргу в промислових масштабах. І навіть якщо йдеться про бізнес, то придбати великі партії ягоди практично неможливо. В Україні ж я першим пропонуватиму цю ягоду у значних обсягах. Планую працювати з мережами маркетів, і вже маю в цьому напрямку певні напрацьовані зв’язки», — розповів ягідник.
З огляду на новизну справи, особливості бізнесу з вирощування ірги підприємець осягає поступово. Попри це вже планує згодом розширювати площі. Для цього резервує саджанці у розсадниках, які вирощують садивний матеріал на замовлення.