На Буковині та Прикарпатті завершили жнива-2025 ранніх зернових і вже сіють озимий ріпак

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте На Буковині та Прикарпатті завершили жнива-2025 ранніх зернових і вже сіють озимий ріпак

У Чернівецькій та Івано-Франківській областях завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур.

Як повідомляє Суспільне.Чернівці, аграрії Буковини зібрали понад 300 тис. тонн зерна з більш ніж 50 тис. гектарів. Порівняно з минулим роком урожайність зросла — 5,81 т/га (у 2024-му — 5,73 т/га).

Як повідомила начальниця обласного управління агропромислового розвитку Інна Вовчук, найбільше в області зібрали:

  • пшениці — 198,8 тис. тонн;
  • ячменю — 114,6 тис. тонн;
  • жита — 1 тис. тонн;
  • вівса — 2,4 тис. тонн;
  • гороху — 0,4 тис. тонн;
  • ріпаку — 35,8 тис. тонн.

В агропідприємствах області також розпочали сівбу озимого ріпаку під урожай 2026 року. Уже засіяли половину з прогнозованих площ.

Під урожай 2026 року планують посіяти 40,5 тис. га озимих зернових, зокрема:

  • озимої пшениці — 31,1 тис. га;
  • озимого ячменю — 9,2 тис. га;
  • жита — 0,2 тис. га.

Аграрії Івано-Франківської області також завершили збирання ранніх зернових культур.

Як повідомила очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук, аграрії Прикарпаття обмолотили 83,2 тис. га ранніх зернових культур, валовий збір дещо перевищив 415 тис. тонн, середня врожайність — 5,0 т/га. Це нижчий показник від минулорічного майже на 1 т/га.

В області зібрано:

  • пшениці — з 53,8 тис. га намолочено 276 тис. тонн (урожайність 5,13 т/га),
  • ячменю — 115,7 тис. т за врожайності 5,51 т/га,
  • жита — 3,7 тис. т (2,83 т/га),
  • гороху — 0,75 тис. т (2,5 т/га).

Також завершено збирання озимого ріпаку — намолочено 70,6 тис. т на площі понад 21 тис. га, урожайність — 3,3 т/га.

Водночас, додала Онищук, аграрії краю вже посіяли близько 2 тис. га озимого ріпаку.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Головна тема

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь