Про це повідомляє Суспільне.
На фестивалі готували борщ із копченим чорносливом, з коропом, щавлем та за рецептом 18 століття – загалом 19 різновидів української національної страви представили учасники, розповіла голова Бобрицької громади Олена Штефан.
Шеф-кухар однієї з команд, ветеран війни Юрій Грицай готував борщ не простий – за рецептом 18 століття. Його приготування описане в книзі Котляревського «Енеїда».
«Особливе тут те, що готували два ветерани: я — ветеран і Галина – ветеран. По інгредієнтам — це корінь селери, чорнослив і барбарис. Ми взяли всі рецепти, які були в книзі Котляревського “Енеїда”, відтворили їх, відтворили історично, приготували їх і зняли 12 відео і саме цей борщ, він за рецептом, який був у 18 столітті на Надніпрянщині», – розповів Юрій Грицай.
Відвідувачі могли скуштувати борщ за посильний донат для військових. Цьогоріч гроші спрямують на придбання засобів радіоелектронної боротьби. Так роблять другий рік поспіль.
«Фестиваль борщу започаткували чотири роки тому, тобто вже вчетверте він проходить. Метою фестивалю в перший рік було підтримати волонтерський загін “Литвинецька Січ”, який сушить для ЗСУ сухі борщі й супи. Торік збирали на дрони, а в цьому році на автобат імені Остафія Дашковича, тому що в ньому несуть службу наші односельці», – розповіла голова Борбрицької громади Олена Штефан.