Професійні господарства отримують 40-60 т/га урожаю картоплі, тоді як аматорські — 10-20 т/га. Така різниця обумовлена п’ятьма чинниками, які впливають на врожай картоплі.
Про них у деталях розповів голова ГК «Синявське» Ярослав Литвин на сторінці у Facebook.
Насамперед, це якісний посадковий матеріал. Для посадки варто обирати елітні чи суперелітні сертифіковані сорти картоплі, чисті від вірусів, нематод і бактерій. Варто також звернути увагу на розмір бульб. Для отримання рівномірних сходів, вони мають бути однаковими за розміром.
Тобто, для висадки варто залишати картоплю не нижче 2-3 репродукції середнього розміру (40-60 г), адже дрібна дає мало стебел. Бульби мають бути здорові, без механічних пошкоджень, гнилі, парші, вірусних симптомів (скручене листя у материнських рослин — сигнал вірусу).
«З кращих, урожайних кущів — польова селекція. Чому це важливо: кожна генерація в домашніх умовах заражається вірусами та бактеріями, урожайність падає. Професіонали раз на 2–3 роки оновлюють насіннєвий матеріал, — обґрунтував Ярослав Литвин.
Друге, на що треба звернути увагу, це структурованість ґрунту перед посадкою, його pH має бути в межах 5,5-6,5.
Садити картоплю Ярослав Литвин радить дотримуючись відстані між кущами 28-35 см і міжрядь 70-75 см. Удобрення при цьому має бути із використанням перегною або компосту, або міндобрив (азот, фосфор, калій, магній, сірка).
Своєчасний захист від колорадського жука, фітофторозу, альтернаріозу, вірусів є третім чинником успіху. Немаловажливим є полив у фазі бутонізації-цвітіння (формування бульб) і механізація (висадка саджалками на однакову глибину тощо).
Важливо дотримуватися сівозміни і не розміщувати картоплю на одному місці більше 3-4 років.
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com