Нове дослідження показує, що поширений ґрунтовий гриб може допомогти фермерам знизити навантаження від синтетичних фунгіцидів, виробляючи природні хімічні речовини, які переносяться повітрям, що пригнічують шкодочинні хвороби рослин.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Як пише AgroPages, вчені з Ротамстеда (Велика Британія) разом з партнерами з університетів Ворвіка та Ексетера виявили, що Trichoderma hamatum — гриб, який, як відомо, захищає рослини — виділяє леткі органічні сполуки (ЛОС), що пригнічують ріст патогенів сільськогосподарських культур. У лабораторних випробуваннях ці природні виділення зупинили поширення Sclerotinia sclerotiorum, яка уражує, зокрема, ріпак.
«Це відкриття дає нову надію на більш екологічний захист сільськогосподарських культур у той час, коли сільське господарство перебуває під тиском щодо скорочення використання хімікатів», — йдеться у повідомленні.
Дослідження показало, що коли T. hamatum вирощували разом із S. sclerotiorum, ця взаємодія викликала сплеск вироблення летких органічних сполук, причому найвищі рівні спостерігалися через 17 днів. Кілька ідентифікованих хімічних речовин, включаючи 1-octen-3-one (амілвінілкетон, одорант з «металевим» запахом), виявилися здатними зупинити не лише S. sclerotiorum, а й інші шкідливі гриби, такі як Botrytis cinerea (сіра гниль), Pyrenopeziza brassicae (світла плямистість листя) та Gaeumannomyces tritici (хвороба, що викликає гнилі пшениці).
Результати дослідження свідчать про те, що такі природні сполуки можна було б перетворити на більш стійку альтернативу звичайним фунгіцидам, які стикаються зі зростаючими регуляторними обмеженнями у Європі.
«Потрібна подальша робота, щоб зрозуміти, як ці грибкові ЛОС діють у реальних сільськогосподарських умовах, і чи можна їх ефективно використовувати у великих масштабах. Але це відкриття дає нову надію на більш екологічний захист сільськогосподарських культур у той час, коли сільське господарство перебуває під тиском скорочення використання хімікатів», — сказав доктор Йозеф Вутс з Ротамстеда, співавтор дослідження.
Перегляди: 33
