У 2025 р. вітчизняні виробники макаронних виробів уперше за всю історію незалежності виготовлятимуть близько 50% продукції з пшениці дурум, вирощеної в Україні. Про це заявив директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, повідомляє Інтерфакс-Україна.
«У нас (на виробництвах макаронних виробів – ІФ-У) в цьому році вперше, мабуть, 50% пшениці твердої, яка раніше закуповувалася за кордоном, буде заміщена вітчизняною. Якщо така тенденція збережеться, то, думаю, за найближчі два роки Україна перестане імпортувати пшеницю дурум», – сказав він.
Причиною такого імпортозаміщення експерт назвав зміни клімату в країні. Так, наразі Миколаївська, Одеська, Хмельницька, частково Вінницька області пристосовані для виробництва твердої пшениці з огляду на глобальне потепління.
Крім того, Р. Рибчинський припустив, що цілком реальною є ситуація, коли вітчизняні переробні підприємства в недалекому майбутньому зможуть не впоратися з обсягом вирощеної аграріями пшениці твердих сортів.
Експерт нагадав, що у Львівській області наразі будується млин, який перероблятиме пшеницю дурум на макаронні вироби. При цьому він зазначив, що його потужностей з часом може не вистачити для переробки всієї вирощеної аграріями пшениці дурум.
Також Р. Рибчинський додав, що подібну продукцію українські виробники однозначно будуть експортувати, проте обсяги експорту навряд чи можна буде порівняти з італійськими.
Джерело:
apk-inform.com
