На Волині фермер отримав грант на переробку фундука і розвиває власну справу

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 18
Ви зараз переглядаєте На Волині фермер отримав грант на переробку фундука і розвиває власну справу

250 тисяч гривень — такий грант від держави на обладнання з переробки фундука отримав волинський фермер Степан Пась. Чоловік вирощує горіхи сім років, зараз збирає врожай, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Як розповів Степан Пась, після служби в армії працював 10 років в колгоспі, отримав земельний наділ 3 гектари і довгий час він пустував, довго думав як його максимально використати і так з’явилась ідея вирощувати фундук.

Держава давала дотації на саджанці, фермеру повернули 80 грн із кожного саджанця: якщо саджанець був 160 гривень, то половину повернула державу, говорить господар. Починав із 4,5 тисячі саджанців. Висадив їх на площі шість з половиною гектарів у 2018 році. Перший врожай зібрав через п’ять років.

«Пів тонни ми зібрали позаторік, це був п’ятий рік саду. На шостий рік, торік, ми вже зібрали 3 тонни і. На цей рік ми вже плануємо 4, може 4,5 тонни зібрати», — говорить фермер.

Господар вирощує три сорти фундука, які найбільше, з його слів, адаптовані до волинського клімату. Цього року збирати горіхи почали пізніше, ніж зазвичай, каже фермер.

«Торік раніше фундук достиг, але погода була гірша. Цього року погода хороша. Торік горіха на дереві було більше, цього року трошки менше. Але за рахунок приросту дерева і нових посадок, то урожайність більша», — каже Степан Пась.

З його слів, садок потребує постійної уваги і взимку, і влітку. На Волині через вологу сад фундука хворіє потрібно обробляти від шкідників, щоб був урожай.

Після дозрівання фундук осипається з дерева, тому його потрібно швидко зібрати з землі. Це роблять не лише вручну, а й за допомогою спеціальної техніки — пилососа, який потоком повітря всмоктує фундук з землі, розказує працівник Ігор.

«Трактор заводиться, насос. Помпа, закачує, тут є тяга і ось так вибирається, сміття. Листя окремо кидається, а чисті горіхи в мішки попадають», — каже робітник Ігор Ковальчук.

Орієнтовно 80 кілограмів горіхів за день збирає 63-річна Анна. Це – підробіток, говорить пенсіонерка. Працює з 9:00 до 18:00 години.

Зібрані горіхи Степан Пась переробляє, фасує і збуває магазинам. За отриманий грант від держави планує обладнати приміщення, куди купив спеціальне обладнання, щоб запустити лінію з калібрування, очищення, смаженні, фасування горіхів.

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь