В Україні гранати зазвичай купують у магазинах як привезену екзотику. Але на півдні Миколаївщини, у місті Очаків, подружжя Тетяна та Віталій Гуржій вже кілька років поспіль вирощують ягоду у своєму саду. У листопаді вони зібрали урожай гранатів, чим неабияк здивували підписників та знайомих на власних сторінках у соцмережах, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Подружжя Віталій та Тетяна Гуржій кардинально змінило своє життя, переїхавши зі столиці в село до узбережжя Чорного моря ще в 2014 році. Раніше Тетяна 15 років працювала у ресторанному бізнесі, біля 10 років – керуючою в готельно-ресторанній сфері.
Тут, в Очакові, Гуржії втілюють мрії у життя: вирощують сад, займаються вирощуванням лаванди, винограду, яблуні, груші, персиків, інжиру, томатів, огірків. А також ведуть блог про сад і виноробство.
Подружжя уже шостий рік поспіль вирощує гранати сорту «Гюлоша рожева» — відомий своєю солодкістю та темною соковитою серединкою.
«Гранату ми посадили заради цікавості, але загалом ця культура – не новинка саме у нашому регіоні, гранати є майже у кожному дворі», – каже Тетяна Гуржій.
Формують рослини кущем, щоб крони були компактними і щоб можна було пригнути гілки до землі взимку. Цьогоріч з трьох кущів вдалося зібрати 7 ящиків плодів.
«Нашим кущикам 6 років після посадки, плодоносити почали на 3-й рік, а останній п’ятий і шостий сезон врожаї достатньо величенькі, — розповідає Тетяна Гуржій, а також додає, — Плоди цілком дозрілі, мають темний, майже «чорнющий» колір і дуже солодкі на смак. Гранатів так багато, що гілки просто переповнені. Вони неоднорідні за розміром — є крупніші та дрібніші, а також відрізняються відтінками червоного, але всі вже досягли зрілості. Збір урожаю, як завжди, відбувся у листопаді».
Клімат півдня України дозволяє гранатам добре рости, але все ж потребує уваги й догляду, особливо під час дощової осені. Через надмір вологи частина плодів цього року тріснула.
«Деякі гранати потріскались, тому що була дощова осінь. Тому я їх одразу буду перероблювати і, напевно, закрию сік».
Багато хто вважає гранат виключно південною культурою, але досвідчена садівниця Тетяна руйнує цей міф. Вона пояснює, як за допомогою правильного догляду та укриття можна успішно вирощувати гранатові дерева навіть у найхолодніших регіонах країни. Ось що вона розповідає про особливості зимового захисту та прискорення плодоношення:
«Гранат можна вирощувати в будь-якому регіоні України, доклавши лише трохи зусиль. Незалежно від того, чи це центральна, південна, чи західна частина країни, гранат обов’язково потребує укриття на зиму. Для цього ми пригинаємо рослину гілками до землі, встановлюємо зверху дуги і накриваємо в два шари агроволокном. Навесні відкриваємо його аж наприкінці травня, коли рослина вже показує свої листочки. Такий метод дозволяє пришвидшити його вегетацію: гранат раніше починає квітувати, а плоди, відповідно, раніше дозрівати. Це особливо важливо для західних регіонів, де холодна осінь і зима настають раніше. І там важливо, щоб плоди саме встигли дозріти до настання морозів», – каже Тетяна.
Такі історії надихають. Надихають садити, доглядати, експериментувати і вірити, що навіть у нашому кліматі можна виростити справжню екзотику — було б бажання та трішки любові до землі.
Перегляди: 255
