Ціни на овочі з борщового набору не виростуть найближчим часом, однак деякі продукти подорожчають з настанням 2026 року. Зміна вартості буде пов’язана з сезонним скороченням ринкової пропозиції після різдвяно-новорічних свят і додатковими витратами постачальників на енергоносії, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Капуста, морква, цибуля, буряк — ці затребувані продукти залишаються відносно стабільними в питанні вартості завдяки перевиробництву. Достатній врожай дозволяє виробникам утримувати ціни на низькому рівні.
Моркву та цибулю взагалі продавали за закупівельними тарифами нижче 3-4 грн/кг, що менше собівартості виробництва, а роздрібні ціни коливалися в діапазоні 5-10 грн/кг. Подібна тенденція на ринку може зберегтися до лютого 2026 року.
«Однак потім очікується поступове подорожчання овочів у межах приблизно 5-10 % порівняно з поточними цінами. Зростання пов’язане з кількома факторами: сезонне скорочення пропозиції після зимових свят, додаткові витрати на зберігання, логістику та енергоносії», — уточнив економіст Володимир Чиж.
Плюс не виключено, що в пізній зимовий період виникне дефіцит певних якісних овочів через обмежену кількість сховищ. Ці фактори в сукупності призведуть до того, що продукти наприкінці зими-початку весни 2026 року коштуватимуть:
- картопля — до 25-30 грн/кг;
- капуста — до 25 грн/кг;
- морква та буряк — до 20-22 грн/кг;
- цибуля — до 18 грн/кг.
Однак найближчим часом споживачам не варто хвилюватися: низькі ціни збережуться до кінця січня завдяки достатньому обсягу зібраної продукції. Фермери будуть продавати накопичений врожай з вигодою для покупців, аби уникнути втрат.
Перегляди: 80
