Як повідомляють аналітики УКАБу, вже за перший місяц року Україна змогла імпортувати 1,6 тис. т продукції.
Зазначається, що значно збільшилися обсяги свіжої або охолодженої свинини. У структурі імпорту морожена свинина займає – 54%, а свіжа або охолоджена свинина – 46%.
Ключовим експортером даної продукції залишається ринок ЄС – 77,5% та Канада – 22,5%. В Україні працює імпортна квота для ЄС, яка передбачає безмитне ввезення продукції (20 тис. т. в рік).
«На збільшення імпорту могли вплинули наступні фактори: на глобальному ринку основний імпортер, який є Китай, закрив кордони для експорту із Німеччини у зв’язку спалахом АЧС; ціни на свинину в ЄС на даний момент залишаються меншими ніж в Україні; збільшення собівартості української свинини», – прокоментували експерти.
Нагадаємо, за попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Тваринництво стало збитковим вперше з 2007 року.