Найближчими днями уряд Казахстану виділить додаткові 30 млрд тенге для субсидування АПК – віцеміністр

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 10
Ви зараз переглядаєте Найближчими днями уряд Казахстану виділить додаткові 30 млрд тенге для субсидування АПК – віцеміністр

Найближчими днями уряд Казахстану має намір виділити останній цього року транш у 30 млрд тенге для підтримки АПК.

«Вперше виділено такий суттєвий обсяг додаткової державної підтримки – 90 млрд тенге. 30 млрд з них уже освоєно за лінією рослинництва, інші 30 млрд за лінією тваринництва вже надійшли на рахунки акіматів. Третій транш у 30 млрд тенге на фінансові інструменти та інвестсубсидії, процентну ставку – очікуємо ось буквально днями розгляду в уряді та виділення у регіони», – розповів віцеміністр сільського господарства Республіки Казахстан Азат Султанов у ході міжнародної конференції Asia Grains&Oils Conference: Results of 2023.

Він зазначив, що, незважаючи на критику, Мінсільгосп активно проводить роботу в рамках доручення голови держави щодо підтримки сільськогосподарських виробників, які постраждали від погодних умов цього року.

«Буквально днями холдинг «Байтерек» оголосив про амністію зі штрафів та пені. Продкорпорація також підтримає фермерів прямою закупівлею 350 тис. тонн зерна. Зрозуміло, обсяг невеликий, але ціни дуже хороші, це визнають самі фермери. Умови щодо форвардного закупу, товарного кредиту від ПКК теж вигідні: фермери-позичальники на собі відчули, що 3% за рік – це дуже непогано», – вважає віцеміністр.

Говорячи про те, куди подіти великий обсяг некласного зерна, А. Султанов заявив, що МСГ відкрито до будь-яких пропозицій від бізнесу.

«Держава коли торгує – це дуже погано. Наша справа – допомагати, десь може регулювати надмірні коливання на ринку, за необхідності займатися інтервенціями. Ми зараз посилюємо якісно команду Продкорпорації, щоб вона була гнучкішою у питаннях торгівлі сільгосппродукцією», – наголосив спікер.

Ще одне завдання держави – допомогти сільгоспвиробникам адаптуватися до нових умов роботи на ринку, стати конкурентоспроможнішими.

«Ми не порівнюємо своїх виробників із фермерами півдня Росії, а говоримо про найближчі сусідні регіони РФ. Чому вони отримують у рази вищу врожайність?» – запитав А. Султанов.

Держава має створити всі умови для цієї конкурентної боротьби у нових геополітичних умовах, тобто допомогти казахстанським сільгоспвиробникам збільшити і обсяги виробництва зернових та олійних культур, і врожайність, переконаний віцеміністр.

Найближчими днями уряд Казахстану виділить додаткові 30 млрд тенге для субсидування АПК – віцеміністр1

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь