Науковці порахували, у скільки обійдеться бюджету ЄС вступ України

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 11
Ви зараз переглядаєте Науковці порахували, у скільки обійдеться бюджету ЄС вступ України

Приєднання України до Європейського Союзу в найближчі кілька років матиме різноманітні наслідки.

До такого висновку прийшли науковці Німецького економічного інституту, які зазначили, що рішення європейських інституцій про початок приєднання України є історичним кроком. 

«Не в останню чергу таке приєднання вплине на бюджет ЄС. Як густонаселена, не дуже заможна та сільськогосподарська країна, можна передбачити, що Україна матиме право на значні фінансові ресурси з бюджету ЄС», — розповідають вони. 

Водночас фахівці відзначають велику невизначеність, яка наразі все ще існує щодо приєднання України, зокрема, щодо часових рамок та умов. 

«Згідно з оцінкою, фінансові наслідки повноправного членства України в поточній багаторічній фінансовій програмі (MFF) на 2021-2027 роки становлять приблизно від 130 до 190 млрд євро залежно від того, які припущення зроблено щодо площі орних земель і населення України. З них від 70 до 90 млрд євро буде виділено на сільськогосподарські субсидії та від 50 до 90 млрд євро на політику згуртованості», — пояснюють науковці. 

І додають, що зміна бюджету ЄС може допомогти забезпечити необхідні фінансові ресурси. 

«Можливою відправною точкою для цього може бути політика згуртованості. Оскільки основною метою європейської політики згуртованості є підтримка менш розвинених регіонів, перерозподіл був би логічним, якщо б розширення включало Україну. Якщо європейська політика згуртованості перейде до моделі концентрації, де витрати на згуртованість обмежуються біднішими державами-членами, близько 140 млрд євро буде доступно протягом семирічного періоду за поточною MFF. Таким чином, перерозподіл політики згуртованості зробить значний внесок у покриття витрат України на вступ до ЄС», — додають в Німецькому економічному інституті.

Джерело:
Agroportal.ua

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь