Картопля наразі коштує на продовольчому ринку більше, ніж на насіннєвому – фермер

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 17
Ви зараз переглядаєте Картопля наразі коштує на продовольчому ринку більше, ніж на насіннєвому – фермер

Про це в інтерв’ю для Агробізнесу Сьогодні розповів співзасновник та директор СТОВ «Десна» Микола Пономаренко.

Продавати насіннєву картоплю починаю з лютого і до квітня. Якщо збережеться хороша якість, то реалізую за вигідною ціною. Решту, яку не продам, то садитиму сам. Зараз є попит на картоплю. Ціна на продовольчому навіть вища, ніж на насіннєвому ринку, і це радує. Законтрактовано 5 тис. т картоплі до Молдови. Ціна на сьогоднішній день там не влаштовує, але сподіваємося на покращення ситуації, – повідомив Микола Дмитрович.

Він зауважив, що наразі підприємство користується кредитом за програмою «Доступні кредити 5-7-9» і в березні 2024 року його потрібно повертати. Пан Микола є членом Всеукраїнської аграрної ради, яка звернулася до керівництва держави з проханням пролонгувати цю програму на пільгових умовах до кінця 2024 року.

Читайте також: Ціни на якісну картоплю в Україні знову зростають

Інакше агровиробникам не вижити. На власні кошти, звісно, будемо надіятися, але щоб вони були, треба продукцію реалізувати. Лежить насіння пшениця та соняшник, які хочуть купити за безцінь. В полі довгий час залишалася кукурудза, яку не могли зібрати через дощі. Пропонували у жовтні 2023 року 3 800 грн за т кукурудзу, за соняшник – 10000-8000 грн/т. А за пшеницю зараз дають лише 4000 грн/т. Взагалі обдирають агровиробника. Треба ціни на зернові, інакше не буде змоги виплатити кредити. Тому одна надія на основну мою продукцію – картоплю. Правильно, що завіз 230 т з Німеччини, зібрав хороший врожай і забезпечив себе на рік хорошим насінням. Тепер знаю, які сорти і як треба вирощувати, щоб отримувати хороший врожай. Зернова група наразі агровиробника не витягує. Єдина культура, яка може виручити на сьогоднішній день, – це картопля. Зараз на неї піднімається ціна, і це ще не межа. Вона буде ще вищою. Отака складається зараз ситуація, – підсумував Микола Пономаренко.

Земельний банк СТОВ «Десна» нині становить біля півтори тисячі гектар. В основному спеціалізуються на вирощуванні насіннєвої картоплі, а також сіють озиму та яру пшеницю, люпин, гірчицю, горох, кукурудзу та соняшник. Принаймні до війни засівали всі поля, а два останній роки, через об’єктивні причини, третю частину не обробляють.

Зараз підприємство має статус насінницького господарства і виробляє насіння картоплі для подальшої реалізації. Завозять супереліту та еліту, виробляють першу репродукцію і продають її вже на теренах України.

agro-business

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь