Через кризу в Червоному морі Єгипет втрачає ключове джерело надходжень до бюджету

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 12

Атаки єменських повстанців-хуситів на міжнародне судноплавство в Червоному морі радикально скоротили рух суден через Суєцький канал, що загрожує Єгипту втратою одного з найбільших джерел надходжень до державного бюджету, повідомляє The Maritime Executive.

Як зазначається, у 2022-2023 рр., зі стрімким зростанням трафіку через війну в Україні, транзитні збори Суєцького каналу наблизилися до $9 млрд, що становить близько 2% ВВП Єгипту. Проте, за словами голови управління Суецького каналу Усами Рабі, транзит через канал на початку п.р. скоротився на 30% у порівнянні з минулорічниим рівнем, а валютні доходи від плати за канал скоротилися на 40%.

За оцінками французького морського інституту ISEMAR, у випадку перенаправлення суден навколо Африканського континенту, оминаючі Суєцький канал, збільшуються витрати судновласників на додаткове пальне. Але економія за рахунок коштів, які раніше сплачувалися за прохід по каналу, призводить до того, що більш довший маршрут «загалом коштує приблизно стільки ж».

Нагадаємо, що збори за проходження суден Суєцьким каналом, є для уряду Єгипту також одним з ключових джерел для обслуговування державного боргу країни, який наразі становить близько $165 млрд.

Джерело:
apk-inform.com

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь