У 2023 році спеціалісти Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби провели понад 263 тисячі лабораторних аналізів зразків рослинної продукції, що продається на агропродовольчих ринках області. Цю інформацію поширили у звіті Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
В результаті лабораторних випробувань було виявлено, що 43,84 тисячі кілограмів харчових продуктів рослинного походження не придатні для реалізації. З них близько 25,35 тисячі кілограмів (приблизно 58%) було вилучено через перевищення вмісту нітратів.
У відомстві зауважили, що першість за перевищенням максимально допустимих рівнів нітратів посіли редька та кабачок, а на другому місці знаходяться диня, огірок, капуста та буряк столовий. Також були випадки перевищення вмісту нітратів у картоплі, моркві, цибулі та кавунах.
Держпродспоживслужба наголошує, що ранні овочі, зокрема тепличні, мають значно вищий рівень нітратів порівняно з пізнішими, тому споживачам слід бути обережними, щоб уникнути отруєння.