На Миколаївщині аграрії самостійно розміновують поля та відновлюють техніку — аби провести посівну

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 26
Ви зараз переглядаєте На Миколаївщині аграрії самостійно розміновують поля та відновлюють техніку — аби провести посівну

У селі Благодатне, що на Миколаївщині, місцеві аграрії власними зусиллями відновлюють зруйновану техніку та розміновують поля.

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що, зокрема, внаслідок обстрілів було зруйновано фермерське господарство Олександра Звіришина. Аграрій брав кредити, аби провести посівну-2024.

«Площа землі 500-600 гектарів. У нас два невеликі фермерські господарства — одне у Партизанському, одне у Благодатному. У цьому господарстві збитки на 100 відсотків, а у Партизанському відсотків на 80. Починаємо працювати, кредити у державних банках, під 3-5-7 відсотків, але беремо — працюємо», — каже фермер.

Заміновані площі поступово очищають і потроху засівають. Нині в господарстві триває сівба соняшнику. Аграрій сподівається зібрати врожай, аби мати змогу віддавати кредити.

Фермер Віктор з Благодатного із побитої техніки зібрав два трактори. Каже, грошей на нові немає.

«Все повністю зруйноване, що було до війни, нічого не залишилося. Взагалі нічого. Трактори збираємо — один з двох, або з трьох. Адже купити зараз немає за що, все дорого коштує. Прибутку немає ніякого. Вже третій рік ми стоїмо, це ж тільки почали сіяти», — каже фермер.

Перед початком повномасштабної війни Віктор засіяв понад 150 гектарів землі пшеницею та ячменем. Через окупацію села врожай не зібрав.

«Ми посіяли у 2022 році озимі пшеницю та ячмінь, але ж воно все залишилося у полях, ніхто не збирав, усе згоріло. Тепер з мінуса починаємо. Дай Боже, аби врожай був, бо солярка у борг, насіння в борг, вже не знаю де те насіння шукати, аби сіяти», — бідкається аграрій.

Розміновують свої поля самостійно. Інакше не змогли б посіятись навіть у цьому році — черги довго чекати.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Посівна ярих: останні новини в Україні

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь