У господарстві на Черкащині яблука вродили, утім продавати їх поки що не поспішають – складають до ангарів, щоб зберігати урожай до Нового року, коли ціна буде вигіднішою.
В садку агронома Володимира Бардика вирощують яблука у формі серця.
Попит на такі “амурні” яблука припадає на зиму, розповів пан Володимир:
“Перед Днем святого Валентина, у лютому, зазвичай у нас продаються такі яблука. Коли у попиті подарунки”.
У господарстві в агронома 15 гектарів саду. Вирощують сорти “Голден”, “Чемпіон” та “Симиренка”. Працівник Станіслав Жилун розповів, яблука цього року вродили. Радить, як обрати плоди на свій смак:
“Цукристість залежить від сорту і залежить від величини яблука. Якщо яблука трішки менші, вони можуть бути трохи солодші, ніж великі. А більші можуть бути нейтрального смаку”.
Агроном Володимир Бардик зізнався: яблучний бізнес нині не дуже прибутковий.
“Раніше було більш вигідно, зараз трішки стало важко. Ціни низькі на самі плоди, а затрати на вирощування високі. Ми ледь виходимо в нуль і трішки вдається заробити. Логістика, ціни на засоби захисту, на добрива, людська праця — це все пов’язано. У середньому це близько 12 гривень за кілограм. Але це питання стосується кожної мережі окремо, там дивлячись який сорт”.
На Черкащині — пʼять тисяч гектарів плодово-ягідних насаджень. Третина з них — це яблуні, розповів директор Департаменту агропромислового комплексу Роман Косенко.
“За розрахунками на сьогодні вже зібрано близько чотирьох тисяч тонн. Загалом планують зібрати близько девʼяти тисяч тонн. Зазвичай яблука з Черкащини реалізовується на внутрішньому ринку, також переробними підприємствами. Стосовно конкуренції з імпортними яблуками, то конкуруємо з близьких країн нам по кордону”.