Бактеріальні хвороби сої стали активною загрозою в 2025 році: польські фітопатологи попередили про небезпеку

  • Коментарі запису:0 коментарів | 
  • Переглядів: 14
Ви зараз переглядаєте Бактеріальні хвороби сої стали активною загрозою в 2025 році: польські фітопатологи попередили про небезпеку

У багатьох регіонах Польщі повідомляється про значне збільшення випадків бактеріальних хвороб сої, викликаних такими збудниками, як Pantoea agglomerans, Pantoea ananatis та Pseudomonas viridiflava. Ці патогени швидко завдають шкоди рослинам і можуть серйозно загрожувати наступному сезону, особливо враховуючи продовження поширення грибкових захворювань.

Про це повідомляє tygodnik-rolniczy.pl.

Патогени, що викликають бактеріальні хвороби сої, у 2025 році було вивлено на полях в пяти воєводствах: Великій Польщі, Західнопомор’я, Вармінсько-Мазурське,Куявсько-Поморське та Нижньосілезське. Наявність бактерій роду Pantoea була підтверджена на посівах сої протягом сезону 2025 року, з особливим акцентом на Pantoea agglomerans та Pantoea ananatis.

  • Pantoea agglomerans — це бактерія, яку нещодавно було ідентифіковано як дедалі більш значущого патогена сої в Польщі. Її присутність проявляється у вигляді неправильних темних плям як на листках, так і на стеблах, часто з жовто-пігментованими ореолами. Хвороба негативно впливає на врожайність.
  • Pantoea ananatis також зустрічається на листках і стеблах сої. Симптоми ураження включають коричневі плями, оточені жовтим ореолом, некроз і відмирання тканин. Розвитку хвороби сприяють такі умови, як висока вологість, температура та пошкодження рослин.
  • Pseudomonas viridiflava — ця бактерія викликає плямистість листя та некроз, а також вражає надземні частини рослин сої.

Враховуючи близьке сусідство із західними регіонами України, варто остерігатися розповсюдження бактеріальних хвороб. Щоб запобігти негативному впливу хвороб під час вирощування сої, рекомендується регулярний моніторинг посівів. Варто мінімізувати ризик механічних пошкоджень та збирати зразки для лабораторної діагностики. Також важливо дотримуватися належної сівозміни та використовувати здорове насіння.

«Варто зазначити, що цей рік також сприяв появі патогенних грибів як на рослинах, так і на насінні сої, що призвело до значних втрат. Серед хвороб, що спостерігалися на посівах, були фузаріозне в’янення, несправжня борошниста роса (Peronospora manshurica), септоріоз (викликаний Septoria glycines), фітофтороз сої (викликаний Cercospora sojina) та пурпуровий церкоспоріоз (викликаний Cercospora kikuchii). Гриби з роду Phomopsis найчастіше виділяли на насінні», — зазначає Платформа сигналізації про шкідників.

Велике опитування

Олена Басанець, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь