Як повідомляє BBC, в такий самий спосіб можна пакувати харчі для військовослужбовців, які у польових умовах не можуть дістатись до холодильника.
Зазначається, що над винаходом працював професор Лес Бейлі зі Школи фармації та фармацевтичних наук Кардіффського університету Великої Британії та українська вчена Юлія Юдіна з Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».
«Знайшовши правильний віск з потрібними властивостями, є шанс подовжити термін зберігання продуктів», – пояснив Бейлі.
Науковці намагаються створити антимікробну харчову плівку, якою можна було б обгорнути продукти і вони зберігалися б тривалий час. Ця можливість стане у нагоді українцям, які потерпають від знищення енергетики через обстріли росії.
Україна є одним з найбільших виробників меду і за допомогою бджіл з’явиться можливість пережити часи без електроенергії, вважають вчені.
Для цього потрібно взяти матеріали, які зазвичай використовуються для пакування – картон, папір, а також бавовняну тканину. Після цього їх потрібно обробити речовинами з бджолиного вулика – воском і прополісом. Наступний крок – загорнути продукти і запечатати упаковку бджолиним воском. Додаткова речовина, яку можна застосувати, – це шавлія, рекомендують вчені.
Як буде діяти пакування з використанням бджіл:
• віск, прополіс та шавлія мають антимікробну дію, тобто не дають розвиватись бактеріям та іншим мікроорганізмам;
• віск має водовідштовхувальні властивості, тобто вбереже від проникнення вологи ззовні.
«Безперервні відключення електроенергії призвели до псування значної кількості їжі, оскільки люди не могли її належним чином зберігати. Це особливо важливо для людей, які живуть у зонах конфлікту, які вже покладаються на обмежені поставки їжі», – йдеться у статті Кардіффського університету.
Найближче завдання, яке поставили перед собою Бейлі та Юдіна – написати спеціальний посібник для українців. Завдяки посібнику українці дізнаються, як зберігати продукти за допомогою бджіл в умовах, коли через замалу кількість сил ППО росіяни знищили енергетику.