Чорна малина має потенціал стати прибутковим нішевим продуктом здорового харчування

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 14
Ви зараз переглядаєте Чорна малина має потенціал стати прибутковим нішевим продуктом здорового харчування

Чорна малина (Rubus occidentalis) – це окремий вид, що належить до роду Rubus. В природному вигляді трапляється в Північній Америці, – головним чином у східній частині Сполучених Штатів Америки, де також проводиться культивація, хоча й у невеликих масштабах, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Попри численні переваги, виробництво плодів чорної малини є нішевим через біологічні особливості виду (нижча урожайність, дрібні плоди, складність догляду через сильні шипи на пагонах) і сприйнятливість сортів до захворювань, у тому числі вірусних. Вірусні захворювання та хвороби коренів, а також ураження пагонів морозом призвели до низької врожайності рослин і обмеженого розвитку насаджень у США.

Однак, нішеве вирощування чорної малини може бути прибутковим завдяки корисності фруктів і можливості переробки їх у препарати, що підтримують функціонування організму, – як-от, наприклад, сублімовані продукти, порошки, концентрати, таблетки. В епоху турботи про здоров’я та профілактики хвороб цивілізації, зокрема й онкологічних, напрямок такого виробництва виглядає цікавим.

У Польщі є кілька компаній, які виробляють продукти з чорної малини, наприклад, екоеліксир (100 % сік чорної малини), порошок, сублімовані продукти. До компанії «Нива» також звертаються іноземні компанії, які шукають сировину, – плоди чорної малини, часто з органічного землеробства. Крім того, у Польщі (Люблінське воєводство) є кілька плантацій чорної малини, які підписали контракти з американським замовником.

Наукові дослідження доводять, що екстракти плодів чорної малини мають захисну дію від УФвипромінювання, головним чином, у контексті онкології, а також пригнічують її розвиток. Показано позитивний вплив лікування запалення шкіри екстрактом плодів. Дослідження на тваринах показали, що регулярне введення порошку чорної малини (на рівні 5–10 %) значно пригнічувало індукцію ракових змін у стравоході, ротовій порожнині та товстому кишечнику, тоді як у щурів з раком молочної залози призводило до зменшення об’єму та кількості пухлин.

Біологічна активність плодів чорної малини зумовлена насамперед високим вмістом антоціанів, які є одними з найсильніших антиоксидантів. Ці сполуки відіграють важливу роль у захисті тканин від впливу вільних радикалів, які пошкоджують клітини та викликають рак.

Порівняно з червоною малиною вміст антоціанів у чорній малині в 4–10 разів вище, що надає їй сильних оздоровчих властивостей. Концентрація антоціанів може змінюватися залежно від сорту, ступеня зрілості фруктів і способу їх обробки.

Крім антоціанів, плоди чорної малини містять похідні елагової кислоти (елагітаніни), а також вітаміни С і Е, і високий вміст елементів міді й заліза (корисні в боротьбі з анемією).

Тому рекомендують регулярно вживати плоди чорної малини у свіжому вигляді або у вигляді ліофілізованих продуктів, джемів, соків і екстрактів, що сприяє профілактиці вищевказаних захворювань.

На початковому етапі створення плантації вирішальне значення має здоровий посадковий матеріал. Саджанці слід купувати в офіційному розпліднику з санітарними сертифікатами. Важливо, щоб рослини були вільні особливо від вірусів кущистої карликовості малини RBDV (Bush Raspberry Dwarf Virus) і некрозу чорної малини BRNV (Black Raspberry Necro Virus), а також від грибкових захворювань коренів, спричинених вірусом Verticilium albo-atrum і Verticilium dahliae. Хвороби, які вони викликають, передаються з розсадою або, як у випадку з грибами, живуть у ґрунті. Тому також важливо перевірити ґрунт на наявність вірусу Verticilium.

Висаджують малину чорну через 0,5 м в рядку і в міжряддях через 2,5–4 м залежно від розмірів машин для догляду. 5 пагонів на рослину залишають вільно рости між двома дротами; ці пагони спочатку не закріплюють. Пагони виростають до 2,5– 3 м, звисаючи.

Цвітіння починається в травні, а плодоношення з дворічних пагонів починається в кінці червня – на початку липня і триває приблизно 3–4 тижні. В кінці липня вирізають дворічні пагони, які закінчили плодоношення, а цьогорічні пагони обрізають на висоту 1,8 м.

Наступне формування куща проводиться ранньою весною, коли рослини ще знаходяться в повному спокої. Старі та хворі пагони видаляють, а бічні пагони обрізають приблизно на 10 см.

Раніше обмежений асортимент сортів і відсутність на ринку здорових саджанців (продані були заражені вірусом RBDV) призвели до обмеження можливостей створення нових плантацій. Зараз у продажу є старі американські сорти (наприклад, Брістоль і Джевель) і нові, виведені компанією Niwa Hodowla Roslin Roślin Jagodowych sp.z (Меґан і Селена).

Перегляди: 5

AgroNews

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь