Дослідники Суперкомп’ютерного центру Барселони з’ясували, що кліматичні зміни, які відбуваються в останні роки, спричиняють різке зростання цін на продукти харчування вже протягом кількох місяців після екстремальних погодних подій, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Після посухи в Іспанії у 2022–2023 роках ціни на оливкову олію в Європі зросли на 50%. В Індії спека спричинила зростання цін на цибулю на 89% у травні минулого року, в Південній Кореї капуста подорожчала на 70%, у Японії рис став дорожчим на 48%, а в Китаї вартість овочів зросла на 30%.
«Екстремальні погодні явища трапляються частіше та з більшою силою, ніж 30–40 років тому. Ми вважаємо, що ситуація не зміниться, доки обсяг викидів парникових газів зростає», — заявив провідний дослідник Максиміліан Коц.
Такі зміни на ринках сільськогосподарської продукції в одному регіоні впливають на світові ціни. Так, вартість шоколаду у Великій Британії значно зросла після трикратного подорожчання какао-бобів у Гані та Кот-д’Івуарі, спричиненого посухою. Вчені наголошують, що зростання цін на продукти харчування стало одним із ключових чинників, що сприяють інфляції.
Перегляди: 7