Про це повідомляє Економічна правда.
До повномасштабної війни Рожко мав 1 га теплиць у селищі Дніпряни на Херсонщині. Після вторгнення росіян виробництво згоріло, територія залишилась замінованою. У 2023 році він переніс бізнес у Кривий Ріг на Дніпропетровщині, орендував цех, набрав команду і залучив мікрогрант на 250 тис. грн. Це дозволило частково закупити обладнання для нових теплиць.
«Вирощувати овочі прибутково, навіть попри опалення. Особливо за нинішніх цін. Головне – вміти», – пояснює фермер.
Весною його полуниця у теплицях коштувала 200-220 грн/кг, тоді як грецька – 170 грн. За словами Рожка, українська продукція виграє завдяки якості.
ТОВ «Грінелевейшн» зараз будує теплиці по всій Україні, найбільше замовлень – з Київщини та Одещини. Вартість теплиці на 500 кв. м – від 320 тис. грн, з опаленням – удвічі дорожче. Компанія також уклала контракти з молдовськими фермерами після активного просування в Instagram і TikTok.
Навесні 2024 року підприємець купив ділянку в Кривому Розі за $20 тис. і збудував пів гектара теплиць: для томатів, розсади, а також дві – для полуниці. Узимку вирощували шпинат і кріп, зараз збирають ягоду.
«Наш ринок конкурентний, але попит є. За місяць ми зводимо до 10 теплиць», – каже Рожко.
Наразі він планує інвестувати до 800 тис. грн у власну свердловину через проблеми з якістю води після підриву Каховської ГЕС.