Ринок амаранту на сьогодні лише формується, культура ще не надто поширена, технології вирощування тільки відпрацьовуються. Про це розповів засновник господарства «Осадчук Фемілі енд Партнерс» Василь Осадчук в інтерв’ю «Амарант вже займає третину нашої сівозміни».
Фермер уточнив, що складність цієї культури не лише в відсутності агротехнології, а й в подальшій доробці вирощеного насіння. Зазвичай є великі ризики при зборі врожаю, коли можна втратити майже весь врожай:
- По-перше, це налаштування комбайна, позаяк насіння амаранту дуже дрібне і неймовірно текуче, втрати при зборі можуть бути колосальні. Тому тут важливо контролювати весь процес від початку до кінця.
- По-друге, через велику кількість білка амарантове насіння надто швидко нагрівається. Його збирають завжди з підвищеною вологою приблизно на рівні 18%, а для якісного зберігання потрібно досушувати до 10%. Не кожна сушарка може з цим справитись.
- По-третє, очищення від домішок потребує спеціалізованого обладнання. Якщо власного обладнання немає, то знайти такі послуги на аутсорсі складно. А коли вдається, то вартість даних послуг часто сильно кусається.
«Всі ці фактори в цілому і стримують розвиток ринку амаранту, хоча вже більше компанії звертають увагу на цю культуру», — зазначив Василь Осадчук.
Водночас найбільшим викликом для амаранту залишається природа.
«У 2023 році сильна гроза практично знищила весь урожай амаранту майже перед збором. Вітер і дощ поламали рослини, волоті лежали на землі… Нам вдалося врятувати близько 25% від запланованого врожаю. Амарант спеки не боїться, і це трохи компенсувало втрати: у спеку він росте добре і витримує наші кліматичні умови», — резюмував фермер.
Через погодні виклики у господарства виникли проблеми з фінансами. Коштів не вистачало навіть на базові ЗЗР та насіння, щоб провести посівну кампанію. Тож, порятунком для «Осадчук Фемілі енд Партнерс» стала програма «Кредитне забезпечення врожаю» від Himagro M.
