Фермерка із Закарпаття поділилась нюансами вирощування овочів у регіоні

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 29
Ви зараз переглядаєте Фермерка із Закарпаття поділилась нюансами вирощування овочів у регіоні

Фермерка Вікторії Кепич вирощує у селі Заріччя на Закарпатті капусту та перець у теплицях, а баклажани — у відкритому ґрунті. Про це вона розповіла для журналу «Садівництво та Овочівництво. Технології та Інновації».

Площа кожної теплиці становить 0,5 га, а ділянка відкритого ґрунту — 1 гектар. 

За словами фермерки, найпопулярнішою овочевою культурою на Закарпатті є капуста. Тому Вікторія Кепич вирощує багато сортів овоча.

«Ми багато експериментуємо, випробовуючи нові сорти. Але нам рідко щось справді подобається, адже не всі варіанти придатні для вирощування на наших ґрунтах. Так, якщо йдеться про закритий ґрунт, то найпопулярнішими є сорти Люсіма, Рапідіон і Міррор. Натомість найбільш придатними для відкритого ґрунту в наших ґрунтово-кліматичних умовах є сорти Етма, Заріссіма, Люсіма та Сунта», — зазначила Вікторія Кепич.

Крім того, багато фермерів регіону вирощують перець, проте його висаджують лише у теплицях, а в промислових масштабах у відкритому ґрунті цю культуру не вирощує ніхто. Так, у сімейному фермерському господарстві Вікторії Кепич обирають такі сорти перцю, як Бланчіна (це білий перець блокового типу), Хаскі, червоний кубовидний перець Геркулес, а також сорти Родавер і Ред Джевел.

Чимало фермерів регіону останнім часом почали практикувати вирощування баклажанів у закритому ґрунті. Але фермерка не рекомендує цього робити, адже вирощувати їх в теплицях складно через погане запилення та шкідників. Якщо в теплиці на баклажани нападе трипс чи кліщ, то позбутися його буде дуже складно.

За словами Вікторії Кепич, їх господарство не зупинятиметься на досягнутому — у планах пробувати вирощувати нові культури. Зокрема, останнім часом у зв’язку з тимчасовою окупацією південних регіонів на Закарпатті починають вирощувати все більше кавунів.

«Я думаю, це вдала культура для нашого регіону, й цей досвід виявиться успішним. І попри те, що Заріччя славиться не кавунами, а все ж таки капустою, я вважаю, що ми поступово будемо змінювати цей стереотип і почнемо успішно вирощувати й кавуни, які будуть не менш смачними, ніж у Херсоні. Важливо, що цьому сприяє клімат, і порівняно з іншими регіонами України на Закарпатті завжди на кілька градусів тепліше», — поділилася планами Вікторія Кепич.

agrarii-razom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь