Глибина сівби пшениці 2-3 см на дослідних ділянках показала найкращий результат по густоті продуктивного стеблостою

  • Коментарі запису:0 Коментарів | 
  • Переглядів: 43
Ви зараз переглядаєте Глибина сівби пшениці 2-3 см на дослідних ділянках показала найкращий результат по густоті продуктивного стеблостою

Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН. на своєму You-tube каналі показав як виглядають посіви пшениці, що посіяні з різною глибиною.

 «У наших дослідженнях ми вивчали три глибини сівби пшениці. Перша — це 2,3 см, друга — 4-5 см і третя— 6 -7 см. Все висівалося в один і той же строк після одного і того ж попередника. Попередник був горох», — каже він.

За словами науковця, рік був, як і у всіх, аномально посушливий. Він показує тріщини на полі, які були по всіх ділянках. 

«Незважаючи на це, рослини сформували непоганий потенціал продуктивності.  Я стою зараз на межі двох ділянок. Ліворуч від вас знаходиться варіант, де висівали пшеницю на глибину 6-7 см, а праворуч – 4-5 см. Тобто між цими ділянками всього 2 см, але видно як вони відрізняються. Де 6-7 см густота продуктивного стеблостою становить орієнтовно 400-450 рослин/м² в середньому. Де висівали на 4-5 см — густота продуктивного стеблостою становить 500-550 рослин/м²».

«А це глибина сівби 2-3 см і густота продуктивного стебловою тут найбільша— 600-650 продуктивних колосків на м². Навіть при критичній недостачі вологи така мілка глибина сівби дала найбільший результат».

Сергій Авраменко підбив підсумок, що в умовах посушливого року, збільшення глибини сівби на кожні 2 см відмінусувало 100 продуктивних колоса на метрі квадратному. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com

superagronom

Поділитися новиною:

Отримуйте ТОП-10 новин за минулий день на електронну пошту:

Залишити відповідь